Ćorić: “Savjetnici za otkup Ine bit će izabrani do kraja ožujka”

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić razgovarao je u srijedu s izaslanstvom predstavnika sindikata u Ini o budućnosti kompanije, a posebno radnika sisačke rafinerije.

Nakon njega je predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva Jasna Pipunić izrazila zadovoljstvo odgovorima o procesu odabira strateškog partnera i Vladinim stajalištem o podršci Ini kao vertikalno integriranoj naftnoj kompaniji. Sudbina 40 djelatnika FCC postrojenja sisačke rafinerije neće biti upitna i svima će im ponuđena primjerena zamjenska radna mjesta, a onima koji ih ne budu željeli prihvatit bit će ponuđene otpremnine, izjavio je Ćorić novinarima nakon sastanka.

Predstavnici sindikata kažu da to postrojenje u mnogome pridonosi radu sisačke rafinerije, pa ako je to točno, to su momenti koji traže dodatne konzultacije, rekao je Ćorić.

Odgovarajući na upit o izboru savjetnika za reotkup Ine od MOL-a, Ćorić je kazao da će biti odabrani u iduća dva do tri tjedna, a svakako do kraja ožujka. Pipunić je izvijestila da Vlada podupire investicije u riječku rafineriju i da će do okončanja tog procesa raditi sisačka rafinerija. Što se tiče radnika iz FCC postrojenja rekla je kako je to poslovna odluka te najavila da će u petak biti ponovno održan sastanak s direktorom sisačke rafinerije.

Radnici će imati radna mjesta
Imamo podatke koliko postoji slobodnih radih mjesta u Sisku i u sektoru logistike u Rijeci, tako da će ti radnici imati radna mjesta. U petak očekujemo konkretnije podatke, rečeno nam je da će sekundarna postrojenja raditi kontinuirano pa ne očekujemo da će itko od tih 40 radnika dobiti otkaz, dodala je Pipunić. Rečeno nam je da se u sisačkoj rafineriji, nakon gašenja FCC postrojenja, više neće prerađivati benzini nego dizel goriva, no sindikatima nije prihvatljivo gašenje postrojenja jer se time gube radna mjesta, poručila je Pipunić.

Prema poslovnoj odluci benzini će se prerađivati u riječkoj rafineriji koja za to ima modernije i bolje postrojenje, a u sisačkoj dizel i još neki prateći proizvodi. Sindikati će razmotriti situaciju i u ponedjeljak održati sastanak na kojem će informirati članstvo i donijeti odluke, najavila je. Koordinator Stožera za obranu sisačke rafinerije Predrag Sekulić ponovio je da gašenje FCC postrojenja znači korak prema zatvaranju rafinerije. Ne zauzme li Vlada čvršći stav prema MOL-u dogodit će se ono na što upozoravamo već četiri godine, rekao je Sekulić.

“Tražimo sastanak sa stručnim ljudima i ne samo da dokazujemo da sisačka rafinerije posluje pozitivno, nego i nudimo nova rješenja. Provede li se ta odluka vrlo jasno smo dali do znanja da će marža sisačke rafinerije biti negativna , odnosno minus 20 dolara po toni”, kazao je. Žele ugasiti FCC postrojenje koje u 28 dana donosi neto dobit od 10,5 milijuna kuna sa ciljem da se nakon određenog vremena prikaže da je sisačka rafinerija neisplativa, a onda bi u pitanje mogla doči i riječka, tvrdi Sekulić.