Savjet za branitelje: Osuđujemo pasivnost hrvatskog pravosuđa u procesuiranju zločina u Vukovaru

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić u srijedu je izrazio zadovoljstvo kaznenom prijavom protiv osumnjičenoga za ubojstvo vukovarskog branitelja, francuskog državljana Jeana Michela Nicoliera na Ovčari, ali je sramotom za hrvatsko pravosuđe ocijenio da je za mučenja i ubojstva 260 ljudi na Ovčari osuđeno samo osam zločinaca, a nijedan pripadnik zapovjedništva JNA, KOS-a i drugih srbijanskih službi odgovornih za agresiju na Vukovar i zločine.

Naime, policija je prošlog tjedna podnijela kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina zbog sumnje da je nakon pada Vukovara u studenome 1991. sudjelovao u strijeljanjima zarobljenika te u hangaru na Ovčari zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske branitelje i civile dovedenih iz vukovarske bolnice, a među njima i francuskog državljanina Jean-Michel Nicoliera.

Prijavljen je da je kao pripadnik JNA sudjelovao u agresiji na Hrvatsku kada je nakon okupacije Vukovara počinio kazneno djela ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika.

Josić je ocijenio kako se namjerno zataškavaju i opstruiraju otvorena pitanja iz Domovinskog rata, ali i piše drugačija povijest od one koju su Vukovarci doživjeli. Stoga je u ime branitelja Vukovara osudio pasivnost hrvatskog pravosuđa kada je riječ o zločinima na Ovčari, dok je to isto pravosuđe, naglasio je, imalo promptnu reakciju kada je trebalo optužiti hrvatske branitelje za razbijanje ćiriličnih ploča u Vukovaru.

Napomenuo je kako se kaznena prijava odnosi na osobu koja je zaštićeni svjedok na suđenju za Ovčaru u Beogradu, odnosno osobi nedostupnoj hrvatskim organima gonjenja.

Na konferenciji za novinare Savjeta za branitelje istaknuto je kako je taj osumnjičenik počinio i niz ubojstava u vukovarskoj četvrti Sajmište, zbog kojih se ne tereti kaznenom prijavom.