Saveznici priskaču Trumpu u pomoć i optužuju Bidena u ukrajinskoj aferi

Donald Trump je nedužan a Joe Biden je kriv za zloporabu vlasti: to je ukratko poruka koju su u nedjelju uporno opetovali bliski suradnici američkog predsjednika kojemu prijeti postupak opoziva u Kongresu, pokušavajući preokrenuti uloge i optužiti njegova demokratskog protivnika.

“Ovdje je predsjednik zviždač”, ocijenio je za ABC News Stephen Miller, Trumpov savjetnik.

“Kao i svaki Amerikanac, imam pravo sučeliti se s onim koji me optužuje” – sa zviždačem – kao i sa svakom osobom koja mu je dala informacije, objavio je predsjednik u nedjelju navečer na Twitteru. “ŠPIJUNIRA li ta osoba predsjednika Sjedinjenih Država? To će imati teške posljedice!”, zaprijetio je.

Otkad je američki obavještajni agent obavijestio svoje nadređene da je republikanski predsjednik “tražio upletanje” Ukrajine pozivajući kolegu Volodimira Zelenskog da istražuje o Joeu Bidenu, njegovu glavnom suparniku na predsjedničkim izborima 2020., demokrati i republikanci se prepiru u vezi s pouzdanosti zviždača i međusobno se optužuju za korupciju.

“Činjenica je da predsjednik ne bi obavljao svoj posao da nije zatražio istragu u tome”, izjavio je za Fox News Rudy Giuliani, osobni odvjetnik njujorškog milijardera koji vodi protuistragu.

Republikanci zapravo optužuju Joea Bidena da je činio pritisak kako bi na ostavku prisilio ukrajinskog državnog odvjetnika koji je vodio istragu o njegovu sinu Hunteru, članu upravnog odbora ukrajinske plinare optuženom za korupciju.

Poput potpredsjednika Baracka Obame, i Europska unija i MMF su zatražili odlazak tog državnog odvjetnika optuženog da zatvara oči pred korupcijom koja nagriza njegovu zemlju.

Njegovu čast je u nedjelju branio Giuliani koji je i sam tražio od Kijeva da istraži navode o Joeu Bidenu.

“Je li dokazano da je korumpiran?”, upitao je Giuliani odgovarajući na pitanje ABC Newsa.

“Ako se susretnete s tim tipom vidjet ćete da nije baš dobar u korupciji jer je jako siromašan”, ocijenio je.

Demokrati tvrde da je Trump u telefonskom razgovoru sa Zelenskim krajem srpnja činio pritisak na Kijev otvoreno vezujući istragu o Bidenu uz odobravanje američke financijske pomoći.

“Trebalo je da netko provjeri je li Joe Biden nezakonito smijenio (ukrajinskog) državnog odvjetnika”, rekao je za CBS senator Lindsey Graham blizak Donaldu Trumpu.

Demokratski zastupnici su u petak poslali prve pozive za saslušanje pozivajući državnog tajnika Mikea Pompea da im pošalje dokumente potrebne u istrazi.

Još treba odrediti tko će biti pozvan za svjedoka.

Izborni stožer Joea Bidena poslao je pismo glavnim američkim televizijskim mrežama tražeći da ne daju Giulianiju priliku za istupe nazivajući ga “dvojnikom Donalda Trumpa koji je pokazao da svjesno i namjerno laže”, piše u preslici pisma koje je objavio New York Times.

Demokrati su ovog tjedna počeli istragu protiv 45. predsjednika SAD-a radi opoziva koji je zasad malo vjerojatan.

Ako Zastupnički dom u kojemu većinu ima oporba glasovanjem odluči o iznošenju optužbi (“impeachement”) protiv milijardera, što se može dogoditi u sljedećih mjesec dana, sudilo bi mu se u Senatu koji je u rukama republikanaca.

Za osudu i smjenu predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova.

Po anketi koju je u nedjelju objavio CBS, 55 posto Amerikanaca (i 90 posto demokrata) odobrava “impeachement”.