Povezite se

Vijesti

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja o Ministarstvu hrvatskih branitelja

Objavljeno

-

Ljiljana Alvir/Izvor: Screenshot N1

Priopćenjem za javnost oglasio se Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u povodu razno raznih “manifetuka” koji se podmeću s tvrdnjama da Ministarstvo hrvatskih branitelja nije potrebno.

Na takva piskaranja u ime Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih oglasila se Ljiljana Alvir, predsjednica SUOZNHB, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Priopćenje SAVEZA UDRUGA OBITELJI ZATOČENIH I NESTALIH HRVATSKIH BRANITELJA

Osvrt na tvrdnje kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja ministarstvo koje nikom ne treba

Posljednjih dana u javnom prostoru pojavili su se zanimljivi uradci puni teza, pretpostavki i osvrta poznatih i nepoznatih izvora o Ministarstvu hrvatskih branitelja koje,  „ NIKOME NE TREBA“.   Iako su izvori pomno birani kako bi pogodili cilj, već sami naslovi govore kako je došlo do promašaja. Samo dva slova u naslovima promijenila bi dojam kako neki još uvijek vode kampanju: „MINISTARSTVO KOJE  NEKIMA NE TREBA“ .

Ministarstvo hrvatskih branitelja itekako treba stradalnicima Domovinskog rata, većini hrvatskih branitelja, ali i cjelokupnom društvu koje još uvijek nije u potpunosti zrelo kada je u pitanju odnos prema hrvatskim braniteljima, Domovinskom ratu, žrtvama i odgovornosti za budućnost hrvatskog naroda.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je najsloženiji resor s najširom paletom korisnika, problema i zadaća koje obuhvaćaju prošlost, sadašnjost i budućnost: rješavanje  pitanja nestalih osoba, zakonski okvir za civilne žrtve rata,  složena struktura hrvatskih branitelja i egzistencijalnih problema, još uvijek veliki broj suicida, pobol i učestalost malignih bolesti, jačanje kvalitete življenja i zdravstvene skrbi, znanstvena istraživanja, spomen obilježja, kultura sjećanja, kao i mnogi drugi procesi i problemi koje ovaj resor vodi i rješava. Ovaj resor brine o nizu problema koje druge institucije ne mogu riješiti. 

Ministarstvo obrane ima sasvim drugačije zadaće, probleme i kao temeljni stup sigurnosti države zahtjeva potpunu posvećenost osobe koja ga vodi, ministra. Spajanjem ovih dvaju ministarstava  jedan resor bi pretrpio veliku štetu, a jasno je koji resor bi to bio. Nekima bi to odgovaralo, a nama je neprihvatljivo.

Nitko se u javnom prostoru nije pozabavio pitanjem kako bi se takav megaresor zvao i pod koji resor bi u tom slučaju potpali nestali branitelji, civili, smrtno stradali branitelji. Nitko se nije sjetio kako nestali i smrtno stradali hrvatski branitelji po definiciji nikako ne mogu biti ratni veterani. Nitko nije htio pretpostaviti kako bi njihovi životi i smrti, njihove obitelji potpali pod ministarstvo koje se bavi socijalnim politikama. Ali bi zato u megaresoru bili objedinjeni vetrani Domovinskog rata, vojnih misija, drugog svjetskog rata i svih vojski koje su djelovale na prostoru Hrvatske, od stoljeća sedmog, kako to davne 2013. godine reče tadašnji ministar branitelja, a današnji kritičar i oponent  iste te funkcije. Da, on je već  u kolovozu 2012. rekao kako je vrijeme za priznavanja staža vojsci RSK, pa ne čudi što želi ukidanje ministarstva kojemu je on za svog mandata za početak ukinuo jednu bitnu riječ u nazivu. Žalio se tada kako kao ministar nema vremena za svoju obitelj, a sada misli da je vrijeme za spajanje dva ministarstva. Začuđujuće je i to što je njegova stranka, u koju je ušao „iz inata“, u  predizbornoj kampanji ustrajala na stavu kako će zadržati ministarstvo u postojećem obliku, ukoliko pobijedi na izborima . Eto, on je jedan od biranih, ali neobičnih izvora kojima se koriste neki  autori u člancima koji su sve osim objektivan pristup temi.

Navodi se često kako se braniteljske udruge nisu bunile na ideju o spajanju MHB i MORH-a te kako iz braniteljskih udruga pristižu informacije o zahvalama ministru Medvedu tek nakon što je donesena konačna odluka što i nije baš točno.

SUOZNHB je stradalnička udruga koja usko surađuje sa drugim stradalničkim udrugama (roditelji poginulih branitelja, djeca poginulih branitelja, civilne žrtve Domovinskog rata) , ali i s braniteljskim udrugama. Mi smo, kao i znatan broj drugih udruga reagirali na najavu mogućnosti spajanja ova dva resora i pobunili se, ali o tome se nije progovorilo u raznim člancima jer naše udruge nisu bile poželjne kao izvori . Da se o tome progovorilo, da smo pitani imenom i prezimenom,  čitateljima bi bilo jasnije zašto još uvijek nije vrijeme za ukidanje Ministarstva hrvatskih branitelja i koliko vode još treba Dunavom proteći dok se ne riješe pitanja iz prošlosti, posljedice i problemi koji su nasljijeđe Domovinskog rata, velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku

Mi se kao udruga jesmo zahvalilii ministru  Tomi Medvedu,  njegovom pomoćniku Stjepanu Sučiću, i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na svemu što su činili i čine za ubrzanje rješavanja pitanja nestalih osoba, iako neki koji već odavno ne prate ovaj proces tvrde kako se ne radi ništa. Radi se više nego ikada, ali bi neki željeli da je to drugačije, a neki su podlegli sujeti i osobnim frustracijama.

Uz zahvalu smo istakli i kako cijenimo to što je predsjednik Vlade Andrej Plenković u Tomi Medvedu prepoznao snažnu osobu koja ima iskustvo, ugled i sposobnosti biti na čelu dva resora i nositi odgovornost na MORH kao jedan od bitnih stupova sigurnosti države i za braniteljsku populaciju kao temelj države.

Biti na čelu megaresora, uz  to biti i potpredsjednik Vlade, zamjenik predsjednika stranke, a logikom stvari i ključna osoba za Domovinsku sigurnost, pa tko bi se u ovoj državi pobunio protiv takve pozicije. Neki imenovani i neki neimenovani koji su posljednjih dana jako glasni oko spajanja sigurno ne bi, ali general i ministar Tomo Medved se očito pobunio, i htjeli to priznati ili ne, odbio čast koja do sada nije ponuđena nikom drugom, ne bez razloga. Tomo Medved je dao veliki doprinos stabilnosti Vlade u proteklom mandatu, a to se od njega očekuje i u teškim vremenima koja nas čekaju. To je  ono oko čega nema spora, ali se o tome piše i govori kroz neke druge prizme i kroz stalne pokušaje mućenja poprilično bistre vode.

 Obitelji nestalih hrvaskih branitelja znaju dobro što je Tomo Medved učinio za pitanje nestalih osoba i zbog čega su mu zahvalne, ali isto tako znaju da bi malo toga mogao učiniti kao ministar dva izuzetno zahtjevna resora, kao i da nestali i smrtno stradali hrvatski branitelji nebi bili dio tog megaresora. Bez obzira na puno naslijeđenih propusta i pitanja koja su odavno trebala biti riješena , a nisu, bez obzira na razne populiste, bivše, sadašnje i buduće mesije i proroke, i one kojima su žrtve služile kao odskočne daske u razne poželjne svjetove, bez obzira na neke političke konstalacije i kompromise koji nam nisu blisli,  obiteljima nstalih hrvatskih branitelja je vraćeno povjerenje u institucije. U protekle četiri godine Ministarstvo hrvatskih branitelja je provodilo i pokrenulo puno procesa, ali posao nije završen. E to je ono zbog čega smo se mi pobunili protiv megaresora, to je ono zbog čega ministar Tomo Medved nije prihvatio ponuđenu čast, i to treba jasno reći. Isto tako treba ponoviti kako je politika umijeće mogućeg , barem bi tako trebalo biti.  Sve drugo je sajam taštine, potreba za oponiranjem i ispunjavanjem neostvarenih želja.

Ljiljana Alvir, predsjednica SUOZNHB

U Zagrebu, 19. Srpnja 2020,

Nastavi pregledavati

Vijesti

Državne potpore za plaće idu dalje, provjerite ima li vaša tvrtka pravo na pomoć

Published

on

Od utorka poduzetnici ugroženi koronakrizom mogu podnositi prijave za očuvanje radnih mjesta po novim kriterijima koji će važiti do kraja godine.

Nova pravila za potpore koje odobrava Hrvatski zavod za zapošljavanje vrijede u razdoblju od rujna do prosinca. Prijave za isplatu zaprimaju se svaki mjesec, a rok predaje je 30 dana s početkom 15. u mjesecu.

Potpora obuhvaća naknadu plaće u neto iznosu od 4000 kuna (za radnika koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio za radnika koji radi skraćeno) te naknadu doprinosa za mirovinsko osiguranje za drugi mirovinski stup u iznosu do 250 kuna. Poduzetnici koji imaju pravo na potporu za naknadu plaće podijeljeni su u tri kategorije.

Prva obuhvaća osam skupina djelatnosti najteže pogođenih posljedicama koronakrize. Riječ je o ugostiteljstvu i turizmu, prijevozu i skladištenju, kreativnim, umjetničkim i zabavnim djelatnostima, uslužnim djelatnostima u vezi sa zračnim prijevozom, djelatnostima organizacije kulturnih, sportskih i poslovnih događaja, prevoditeljskim djelatnostima te ostalim uslužnim djelatnostima (pranje i kemijsko čišćenje tekstila i krznenih proizvoda), piše Tportal.

Uvjet za dobivanje potpore je pad prihoda od najmanje 60 posto. Poslodavci koji predaju zahtjev trebaju dokazati da su u mjesecu koji prethodi onome za koji traže potporu imali pad prihoda za najmanje 60 posto u odnosu na isti mjesec 2019., i to temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece.

Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prihoda od 60 posto u drugom tromjesečju 2020., u odnosu na drugo tromjesečje 2019. godine, ako traže potporu za rujan. Za potpore za listopad, studeni i prosinac trebaju dokazati pad prihoda u trećem tromjesečju 2020. u odnosu na treće tromjesečje 2019.

Druga kategorija obuhvaća sve poslodavce, neovisno o djelatnosti, kojima je onemogućeno poslovanje odlukama Stožera civilne zaštite ili kojima je na bilo koji način ograničen rad (skraćeno radno vrijeme, smanjen broj posjetitelja i sl.). Poslodavci iz ove kategorije imaju pravo na potporu u iznosu do 2000 kuna po radniku ako zbog odluke Stožera civilne zaštite nisu mogli poslovati do 14 dana u mjesecu, odnosno do 4000 kuna po radniku ako nisu mogli poslovati dulje od 14 dana.

Poslodavci kojima je onemogućen rad ne trebaju dokazivati pad prihoda od 60 posto, dovoljno je da dostave odluku Stožera koja se odnosi na njihovo poslovanje. Poslodavci kojima je odlukom Stožera rad ograničen moraju dokazati da su imali pad prihoda od najmanje 60 posto.

Treća kategorija su poduzetnici koji zapošljavaju do 10 radnika (mikropoduzetnici), neovisno o djelatnosti. Oni imaju pravo na potporu od 2000 kuna po radniku plus 125 kuna doprinosa za drugi mirovinski stup ako dokažu da im je prihod pao više od 50 posto. Ako im je rad u jednom mjesecu zabranjen duže od 14 dana odlukom Stožera, imaju pravo na potporu od 4000 kuna i ne trebaju dokazivati pad prihoda, piše Tportal.

Poslodavcima kojima HZZ odobri potporu novac će biti isplaćen do zadnjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec, a najkasnije po dostavi dokaza o isplaćenoj zadnjoj plaći, PDV obrasca ili drugih zakonskih dokumenata.

Po riječima premijera Andreja Plenkovića, sve te mjere do kraja godine zajedno će koštati oko 800 milijuna kuna i financirat će iz državnog proračuna, ali dio sredstava bit će kompenziran iz europskih fondova, i to dijelom iz postojeće financijske perspektive, a dijelom iz zajmova programa SURE te iz budućih programa, primjerice Fonda za oporavak i otpornost.

Detaljne informacije o aktualnim potporama za očuvanje radnih mjesta možete pogledati ovdje.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković: Podravka bilježi rast unatoč koronavirusu, važno je da nastavi tako

Published

on

Predsjednik Hrvatskoga Sabora Gordan Jandroković u četvrtak se sastao s vodećim ljudima Podravke te istaknuo kako je važno da ta prehrambena tvrtka nastavi dobro funkcionirati s obzirom na to da je jedna od najjačih hrvatskih kompanija i ima veliki utjecaj na gospodarstvo.

“Brojevi koje sam vidio za prvu polovicu 2020. su izvanredni. Unatoč situaciji s covidom, Podravka bilježi rast i prodaje i dobiti tako da Upravi čestitam na tome, ali me zanimaju i njihovi daljnji planovi, odnosno ide li se u realizaciju najavljenih investicija od kojih će koristi imati cijeli ovaj kraj”, rekao je Jandroković uoči dodjele nagrada “Zlata vrijedan” u Koprivnici.

Dodao kako je posebno važan nastavak dobre suradnje s dobavljačima, odnosno malim gospodarstvima.

Što se tiče skidanja imuniteta zastupnicima koji su se našli pod povećalom Uskoka, prvi čovjek Sabora kazao je kako će se glasovanje o tome održati sutra, najvjerojatnije u 10 sati.

“Očekujem da će im imunitet biti skinut kao i svaki put u ovakvim situacijama. Što se tiče parlamentarne većine, ništa se neće dogoditi i dalje će biti 76 ruku”, poručio je Jandroković.

Zastupnik u ovakvim slučajevima može dati ostavku na svoje mjesto ili staviti mandat u mirovanje, istaknuo je te napomenuo kako DORH, Uskok i PNUSKOK imaju punu potporu hrvatskih vlasti u borbi protiv korupcije, posebno one koja se tiče politike.

Jandroković je na proglašenju najboljeg hrvatskog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva “Zlata vrijedan” uručio nagradu pobjedničkom. Ove godine to je OPG-u Marija Trbušića iz Krapinsko-zagorske županije.

Drugo mjesto osvojio je OPG PA-VITA iz Zagreba, dok je treće pripalo OPG-u Marija Košića iz Varaždinske županije. Čitatelji Večernjeg lista, najviše glasova dali su OPG-u Željke Strgar iz Vukovarsko-srijemske županije, piše N1

Ucitavanje vijesti

Svijet

WHO upozorio na ozbiljan val koronavirusa koji hara Europom

Published

on

Posljednji brojevi tjednih slučajeva koronavirusa u Europi premašili su rezultate zabilježene kada je pandemija prvi put dosegla vrhunac u ožujku, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Govoreći u četvrtak, regionalni direktor WHO-a Hans Kluge rekao je da je samo prošlog tjedna prijavljeno 300.000 novih infekcija. “Pred nama je vrlo ozbiljna situacija”, rekao je. Neke su europske zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Francusku, zabilježile najviše dnevne brojke u posljednjih nekoliko mjeseci, prenosi tportal.

Kapaciteti testiranja povećali se diljem Europe od početka pandemije, što znači da je vjerojatnije da će veći biti i broj zaraženih. Kluge je dodao da su nove brojke također pokazale “alarmantne stope prijenosa u regiji”.

Prijem u bolnice i smrtni slučajevi još nisu zabilježili sličan porast, iako Španjolska i Francuska bilježe trend rasta. Premda mlađi ljudi – za koje je manja vjerojatnost da će biti ozbiljno pogođeni ako su zaraženi – trenutno čine najveći udio novo evidentiranih slučajeva koronavirusa, postoji strah od mnogo većeg broja slučajeva ozbiljnih bolesti ako se virus proširi na starije i ranjivije skupine.

Kluge je na brifingu u četvrtak rekao i da su mjere zaključavanja dale jasne rezultate. “U lipnju su slučajevi dosegnuli najniži nivo”, rekao je. “Međutim, brojevi slučajeva u rujnu trebali bi svima nama poslužiti kao znak za uzbunu.”

Ranije ovog tjedna Kluge je upozorio je da bi se Europa trebala pripremiti za porast broja smrtnih slučajeva od koronavirusa u listopadu i studenom, upozoravajući: “Bit će sve teže.” (N1)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije