Savez udruga dragovoljaca (UDHOS): Sramite se gospodine predsjedniče !!!

Savez udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS) prozvao je u srijedu predsjednika Republike Zorana Milanovića da je svojom izjavom o micanju HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom uvrijedio sve dragovoljce HOS-a i hrvatske branitelje.

“Njegova današnja izjava da spomen ploču poginulim HOS-ovcima ‘treba maknuti, baciti negdje’ uvreda je svim dragovoljcima HOS-a, njihovim roditeljima i prijateljima, ali i svim hrvatskim braniteljima”, priopćio je UDHOS.

Poručili su da se na spomen ploči koja je bila postavljena u Jasenovcu, a kasnije izmještena u Spomen park Novska, nalaze imena časnih hrvatskih branitelja koji su poginuli braneći svoju zemlju, među njima i Marija Huisa, najmlađeg pripadnika HOS-a, koji je poginuo u dobi od 17 godina.

Milanović je 1991. imao 25 godina, a iako se zna predstavljati kao ulični fakin i fajter, nije se odazvao zovu domovine, nije obukao odoru ni čizme niti je išao braniti Hrvatsku, kaže UDHOS.

U Domovinskom ratu Hrvatsku je branilo 3000 pripadnika HOS-a i gotovo nije bilo ratišta na kojem nije bilo postrojbi HOS-a čiji se pripadnici “nisu borili za nikakvu fašističku tvorevinu već su branili Hrvatsku od jugovojske i četnika koju su nosili crvenu zvijezdu petokraku”, tvrdi udruga.

Gospodine predsjedniče, znate li da je samo u par mjeseci 1991. godine poginulo više od 700 pripadnika HOS-a koji su na rukavu nosili grb koji Vi sada spominjete i koji se nalazi na spomeniku poginulima koji bi Vi sad “bacili negdje”.

Gospodine predsjedniče, poginuli HOS-ovci su svojom krvlju ispisali najslavnije trenutke nedavne hrvatske povijesti i omogućili Vama da budete predsjednik države.

Mario Rehor imao je 17 godina kad je otišao u rat. Vi ste 1991. imali 25. Mario se nije vratio. Pokopan je 7. siječnja 1992. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Sramotno je da mu Vi, kao predsjednik Republike Hrvatske, danas idete grobove raskopavati.

Sramite se, gospodine predsjedniče!

SAVEZ UDHOS
Predsjednik
Borislav Barišić

Milanović je nakon polaganja vijenca u Jasenovcu poručio, osvrćući se na HOS-ovu ploču na kojoj je uklesan ustaški pozdrav “Za dom spremni”, da to treba maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom.

“Predsjednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspjelo 1991. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘Za dom spremni’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.”, rekao je Milanović.