Povezite se

Izdvojeno

Savez UDHOS: Milanović u Okučanima uvrijedio sve hrvatske branitelje

Objavljeno

-

Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga priopćenjem je reagirao na današnju odluku predsjednika Zorana Milanovića da napusti obilježavanje 25. obljetnice akcije Bljesak u Okučanima zbog ustaškog napisa “Za dom spremni” na majicama nekih okupljenih.

Priopćenje Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga prenosimo u cijelosti:

“U Jasenovcu je uvrijedio HOS-ovce, u Okučanima sve hrvatske branitelje

Nakon uvredljive izjave u Jasenovcu da Spomen ploču poginulim “treba maknuti, negdje baciti, jer nema veze s Domovinskom ratom”, kojom je uvrijedio HOS-ovce i njihove obitelji, bijegom iz Okučana s obljetnice obilježavanja Bljeska, predsjednik Zoran Milanović uvrijedio je sve hrvatske branitelje.

Predsjednik Milanović je napustio Okučane kazavši da je vidio “jednog sudionika koji treba položiti vijenac, a imao je odoru s grbom ‘Za dom spremni’, u čemu ne želi sudjelovati”. I otišao sa svečanosti dodajući da je to “gaženje žrtava i sjećanja na ovaj događaj”.

Dvojica veterana Domovinskog rata, Krešimir Maretić, predsjednik Zbora udruga gardijskih brigada, i Goran Maras, predsjednik Udruga specijalne policije, u znak potpore ratnim suborcima HOS-a, na 25. obljetnicu Bljeska u Okučanima, odjenuli su majice sa znakom udruge HOS-a. Udruge HOS-a su legalno i legitimno registrirana pri tijelima vlasti RH. Ako je to Milanoviću važno, učinjeno je to u vrijeme premjera Ivice Račana.

Važno je naglasiti da je Milanović na proslavu 25. obljetnice Bljeska došao kao predsjednik države. On u Okučanima nije bio privatna osoba nego vrhovni zapovjednik koji se došao pokloniti poginulim hrvatskim ratnicima. A nije to učinio. Važniji mu je bio njegov ego, nego 51 poginuli hrvatski branitelj.

U tom kontekstu pozdravljamo izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da svi koji su dali život za Hrvatsku zaslužuju poštovanje.

“Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje pa tako i pripadnici HOS-a. Ovo što je predsjednik napravio nije dobro, jer došli smo odati počast poginulima. Vidite ovu 51 kocku koja je ovdje iza vas, mi smo došli zbog tih ljudi. Nema mjesta provokacijama, mi smo ovdje i u ime institucija”, rekao je premijer u Okučanima.

Želimo naglasiti još nekoliko činjenica i podsjetiti vrhovnog zapovjednika Milanovića. Zastava HOS-a uvijek je Vukovarskoj koloni, na komemoraciji u Škabrnji, prigodom sjećanju na obranu Srđu kod Dubrovnika, u Kninu za proslavu Oluje…

Zastava HOS-a bila je na Mimohodu u Zagrebu 2015. godine, na proslavi 20. obljetnice Oluje, kad je Milanović bio premijer, a organizator Ministarstvo obrane koje tada vodio ministar Ante Kotromanović.

Dalje, Vijeće za suočavanje s prošlošću objavilo je dokument u kojem je precizirano da se obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu mogu koristiti u kontekstu Domovinskog rata –na proslavama, komemoracijama i trenucima u kojima se prisjećamo žrtava. Ako Milanović to ne zna netko od savjetnika trebao ga je podsjetiti. Ako ćemo se sramiti znakovlja pod kojim se ginulo braneći zemlju, onda ta zemlja nema budućnosti.

Na kraju želimo poručiti još dvije stvari:

Prvo, ponosni smo i zahvalni našoj ratnoj subraći, veteranima i gardijskih brigada i specijalne policije, na iskazanoj podršci i zajedništvu kakvo smo pokazali u Domovinskom ratu, za vrijeme obrane i oslobađanja Hrvatske. Samo zajedništvom mogli smo poraziti agresore i osloboditi Hrvatsku.

Drugo, jutros je bilo zadovoljstvo na HTV-u pratiti program proslave iz Okučana. Prisjetiti se slavnih dana, vidjeti ratne zapovjednike i brojne druge sudionike akcije Bljesak, prisjetiti se Rudija Perišina i Petra Stipetića i svih koje smo voljeli i poštovali, a koji više nisu s nama.

Sramite se, gospodine predsjedniče!”

Izdvojeno

VIDEO/Čestitka pripadnika HV-a u povodu Dana državnosti RH

Published

on

Pripadnici Hrvatske vojske uputili su u subotu u prigodnu video čestitku svim pripadnicima i pripadnicama HV-a i djelatnicima Ministarstva obrane kao i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja.

“S ponosom čestitamo 30 godina hrvatske državnosti ! Hrvatska vojska je potekla iz naroda i tu smo za narod, čuvamo naš dom, naše predivno more, otoke, ravnice i planine, naše nebo i svaki ljudski život! Za nas nema nepremostivih prepreka!

Nijedna zadaća nije neizvediva, to je naša dužnost i naša obveza! Hrvatska vojska to radi s ljubavlju, odgovornošću i predanošću”, naveli su u čestitci pripadnici HV-a i dodali: “Mi smo prisegnuli našim poginulim vitezovima, našem narodu, našoj Hrvatskoj da ćemo s ponosom i dostojanstvom kročiti našim putem. Svaki naš vojnik, mornar, pilot, dočasnik ili časnik, djelatni ili u pričuvi spreman je stati u obranu Hrvatske. Naša je čast služiti svojoj Domovini, naše zajedništvo i hrabrost naša je snaga u svim izazovima”, poručili su pripadnici Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Vukovaru položeni vijenci u povodu Dana oružanih snaga

Published

on

Izvor: Radio Vukovar

U povodu Dana oružanih snaga RH na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

“Danas, ujedno danas slavimo i Dan Hrvatske kopnene vojske koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ono što su naši branitelji dali svojim životima, to rijetko tko može dati. Oni su pokazali kako se djelima stvara i brani država”, kazao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenio je kako je Hrvatska vojska neraskidivo povezana s Vukovarom.

Penava: Korijeni Hrvatske vojske su u Vukovaru, tu je kupljeno vrijeme

“Upravo ovdje u Vukovaru su sami korijeni i počeci nastanka Hrvatske vojske, u onim vremenima kroz hrvatsku policiju pa Zbor narodne garde da bi se upravo u Vukovaru odigrala najteža bitka Domovinskog rata”, rekao je Penava.

Dodao je kako je otporom u Vukovaru kupljeno dragocjeno vrijeme da se u drugim dijelovima Hrvatske ustroje i naoružaju postrojbe Hrvatske vojske.

“Uvijek se treba sjetiti tih, pod navodnicima, malih ljudima i uvijek im treba pokloniti veliku pažnju i priznanje jer zbog njih uživamo blagodati hrvatske države”, rekao je Penava.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije