Sava raste iz sata u sat, u pomoć stižu i ronioci

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Hrvatska se i dalje bori s poplavama. U Kosinjskoj dolini proglašeno je izvanredno stanje, a vrhunac vodnog vala tek se očekuje. Vojska, vatrogasci i HGSS pomažu i na jasenovačkom području. Ondje je u 7 sati izmjeren najviši vodostaj Save u povijesti – 915 cm. Dosad je bio rekord od 907 cm iz 1970. godine.

Vodostaj Save u Jasenovcu nastavio je rasti i u noći s nedjelje na ponedjeljak te je u 7 sati u ponedjeljak iznosio 915 centimetara, a u 9 sati čak 917 centimetara.

Krizni stožer je zaključio kako su u obrani od Save i Une poduzete sve potrebne mjere. Također i kako sustav može izdržati još 30-ak centimetara porasta vodostaja. U obrani od poplava u Jasenovcu, Trebežu i Letovaniću sudjeluje 180 vojnika, 20 motornih vozila, pet čamaca, tri pumpe i jedna amfibija. 300 vojnika je u pripravnosti. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Vojska je spremna i za pomoć ukoliko dođe do potrebe za evakuacijom. U 12 sati danas u Jasenovcu ponovno zasjeda krizni stožer na koji dolazi i ministar obrane Damir Krstičević, javlja N1.

Vrhunac vodnog vala na jasenovačkom području očekuje se tijekom utorka.

‘Angažirani su ronioci, dolaze u Ušticu u blizini Jasenovca, jer je cesta napukla i stvorila problem za nasip koji će trebati zaštititi kako ne bi puknuo.

Pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskih voda proteklih su dana dizanjem nasipa spašavali naseljene kuće u Trebežu. Na tom je području i dosta stoke. Iz Hrvatskih voda izvještavaju da vodostaj Save i dalje raste te da traju intenzivne pripreme za vodeni val.

Teško je u Kosinjskoj dolini gdje je odsječeno 500-tinjak ljudi. Tako vodostaj u donjem toku rijeke Like raste od 5 do 8 centimetara na sat i, kako se doznaje u Stožeru Civilne zaštite Općine Perušić, na tom je području sada poplavljeno više od 50 kuća i gospodarskih objekata.