Sastanak ministra Krstičevića i pomoćnika Truta s gradonačelnikom Pule

U Ministarstvu obrane, u ponedjeljak, 4. studenog 2019. godine održan je radni sastanak potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, direktora Glavnog stožera viceadmirala Roberta Hranja sa suradnicima te pomoćnika ministra unutarnjih poslova Damira Truta s gradonačelnikom grada Pule Borisom Miletićem.

Na sastanku se razgovaralo o uspješnoj  realizaciji projekta povratka Hrvatske vojske u Pulu i predstojećeg otvorenja vojarne Hrvatski branitelji Istre i o projektu uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstva zaostalih iz II. svjetskog rata na području bivšeg vojnog skladišta Vallelunga na području Pule.

Tom je prigodom dogovoreno da sve tri strane, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Pula zajednički participiraju u projektu razminiranja bivše vojarne Vallelunga. Naime, vojno skladište Vallelunga je proglašeno neperspektivnom vojnom nekretninom te je Ministarstvo obrane 2011. godine predmetno skladište predalo tadašnjoj Agenciji za upravljanje državnom imovinom. Na dijelu bivšeg vojnog skladišta, koji nije koristila Hrvatska vojska, pronađena su neeksplodirana ubojna sredstva iz 2. svjetskog rata, te su Grad Pula i Lučka uprava Pula uputile zamolbu Ministarstvu obrane za pomoć u rješavanju problema.

Ministarstvo obrane je predložilo plan rješenja predmetnog problema u vidu zajedničke suradnje Ministarstva obrane odnosno Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i lokalne zajednice, Grada Pule i Lučke uprave.

Na sastanku u Ministarstvu obrane dogovoreno je da će se problem uklanjanja neeksplodiranih sredstava zajednički pokušati riješiti te će se osnovati radna skupina sastavljena od predstavnika MUP-a, MORH-a i lokalne zajednice, koja će razmotrili model sukladno nadležnostima, a nositelj te aktivnosti će biti MUP odnosno Ravnateljstvo civilne zaštite.

Naime, predložena je da lokalna zajednica razmotri mogućnost angažiranja adekvatnog pružatelja usluge uklanjanja urušenog građevinskog materijala i neeksplodiranog sredstava na siguran način; Ministarstvo unutarnjih poslova će sudjelovati u poslovima uklanjanja NUS-a, a Hrvatska vojska će biti zadužena za saniranje predmetnog područja i odvoz građevinskog materijala.

Planirano je da će radna skupina do sredine prosinca izraditi plan aktivnosti koji se planira provesti, a sve kako bi se čim prije krenulo s postupkom uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstva zaostalih iz II. Svjetskog rata na području bivšeg vojnog skladišta Vallelunga.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izrazio je spremnost Vlade da pomogne lokalnoj zajednici- gradu Pulu i istaknuo kako je Hrvatska vojska u funkciji pomoći lokalnoj zajednici u Puli. Također, izraženo je zadovoljstvo povratkom Hrvatske vojske u Pulu i otvorenjem vojarne Hrvatski branitelji Istre 15. studenog 2019. godine.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut također je izrazio spremnost Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite u rješavanju ovog problema i pomoći lokalnoj zajednici.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić zahvalio je na iskazanoj potpori i kooperativnosti te izrazio nadu u skoro rješenje problema.