Povezite se

Vijesti

Saša Poljanec-Borić nositeljica HSLS-ove liste za europarlamentarne izbore

Objavljeno

-

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) predstavila je u ponedjeljak kandidate za europarlamentarne izbore, a nositeljica liste Saša Poljanec-Borić istaknula je da će se HSLS kao jedina liberalna stranka u Hrvatskoj zalagati i za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor najkasnije do 2020. godine.

Uz Sašu Poljanec-Borić, HSLS-ovi kandidati za izbore za Europski parlament su Marijo Puškarić, Hrvoje Bašić, Ana Balaško, Ivica Žuvela, Blaženka Zvošec, Goran Romek, Vladimir Andrić, Zoran Vidović, Belka Elezović, Darko Markić i Maja Žugaj.

Poljanec-Borić kazala je na konferenciji za novinare  da će se HSLS s izbornim program pod nazivom “Dobar dan hrvatski građani, doviđenja birokrati” zalagati za vrijednosti koje odgovaraju političkom trenutku u kojem se nalazi Hrvatska, ali i Europska unija.

Programom se predlaže ulazak Hrvatske u Shengenski prostor, i to najkasnije do 2020. godine.

“Hrvatska je najdulja vanjska granica EU-a, a ulazak u Shengen potreban joj je i radi zaštite granica”, kazala je Poljanec-Borić, dodavši i da se HSLS zalaže za liberalnu Europsku uniju.

Navela je da su liberali stvorili EU te da je HSLS jedina izvorna liberalna stranka u Hrvatskoj koja promovira europske vrijednosti u društvu. Dio političkog programa HSLS-a je i suprotstavljanje ortačkom kapitalizmu koji postoji u Hrvatskoj.

“On nije u skladu s liberalnom demokracijom, a mi želimo narodni kapitalizam koji je pravedan te osigurava ista prava za sve u obliku zakona”, istaknula je i dodala kako su europske kohezijske politike način borbe protiv ortačkog kapitalizma.

Poljanec-Borić ocijenila je da bi HSLS mogao dobiti jedan mandat na izborima 26. svibnja te izrazila zadovoljstvo da su na listi kandidata uključeni članovi HSLS-a iz cijele Hrvatske.

Hrebak: Na političkoj sceni postoji prostor za liberalnu politiku

HSLS je za izbore za Europski parlament sastavio samostalnu listu, kazao je predsjednik stranke i saborski zastupnik Darinko Kosor dodavši da žele u Europskom parlamentu, kao članovi ALDE grupe (Saveza liberala i demokrata za Europu), zastupati izvorne liberalne stavove.

“Postoje neke druge stranke u Hrvatskoj koje se žele predstavljati kao liberalne, ali zastupaju sve socijalističke stavove i zato nam je važno da se u ovoj šumi lista za europarlamentarne izbore predstavimo sami”, izjavio je Kosor.

Kazao je da ni on niti potpredsjednik stranke Dario Hrebak nisu na listi jer bi to bila svojevrsna prevara glasača.

Hrebak je kazao da na hrvatskoj političkoj sceni postoji prostor za zdravorazumsku, logičnu i liberalnu politiku.

“HSLS ima prostora da isprofilira svoje javne politike na onim osnovama na kojima je stranka i nastala. Zalagat ćemo se za produktivnu, a ne uhljebničku Hrvatsku, kult rada, a ne za kult rasipništva i nerada”, ocijenio je.

Svijet

Trump: Nema potrebe za karantenom u New Yorku

Published

on

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je ipak odustao od ideje da zbog pandemije koronavirusa u čitavoj saveznoj državi New York uvede karantenu nakon što je ona naišla na velike kritike javnosti.

“Karantena neće biti potrebna”, poručio je Trump putem twittera.

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u raste velikom brzinom, sada je potvrđeno već više od 2,100 smrtnih slučajeva što je više no dvostruko od broja umrlih prije samo dva dana.

Ranije u subotu Trump je najavio mogućnost uvođenja karantene za New York, New Jersey i Connecticut, no kritičari su tu ideju odmah proglasili nemogućom jer bi uzrokovala kaos u regiji koja je gospodarski motor SAD-a i u kojoj živi 10 posto stanovnika čitave zemlje koji sudjeluju sa 12 posto u ukupnom bruto domaćm proizvodu.

“Kada biste počeli stvarati zidove među regijama u čitavoj zemlji to bi bilo kontraproduktivno, potpuno ne-američki”, rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo za CNN.

Trump je stoga ublažio retoriku te najavio kako će od Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zatražiti da se izda “snažan naputak za putovanja” koje bi trebali provoditi guverneri triju spomenutih država.

Neke su savezne države već započele sa zaštitnim mjerama kada su u pitanju putnici koji dolaze iz New Yorka, koji je najveće žarište zaraze u SAD-u. Tako su Florida i Rhode Island izdali naređenja da putnici koji dođu iz New Yorka moraju u samoizolaciju ukoliko žele ostati, dok Pennsylvania i Zapadna Virginia traže od došljaka iz New Yorka da pristanu na dobrovoljnu karantenu.

Ucitavanje vijesti

Svijet

SAD: Broj umrlih veći od 2,000, među žrtvama i dijete mlađe od godinu dana

Published

on

Broj umrlih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama u subotu je prešao brojku od 2,000, dok je zaraženo više od 120,000 osoba, objavilo je sveučilište Johns Hopkins.

Prema posljednjim podacima Johns Hopkinsa, broj potvrđenih slučajeva zaraze u SAD-u je 121,117, dok je umrlo 2,010 osoba.

Najmlađa žrtva u SAD-u imala manje od godinu dana, objavio je guverner države Illinois JB Pritzker.

“Imam vrlo tužnu vijest. Među umrlima u posljednja 24 sata je i vrlo maleno dijete. Znam kako je vrlo teško prihvatiti takvu vijest”, izjavio je Pritzker.

Odjel za zdravstvo države Illinois nije naveo je li umrlo dijete patilo od drugih bolesti.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Koronavirus usmrtio više od 30.000 u svijetu, dvije trećine u Europi

Published

on

Pandemija koronavirusa usmrtila je od prosinca, kada je izbila u Kini, najmanje 30.003 ljudi u svijetu od čega dvije trećine u Europi, piše agencija France presse na temelju službenih podataka do subote navečer.

Više od 640.770 zaraženih službeno je dijagnosticirano u 183 zemalja i teritorija od početka epidemije. Od tog broja najmanje je njih 130.600 do danas izliječeno. 

Broj dijagnosticiranih ne odražava potpunu stvarnost jer velik broj zemalja testira samo slučajeve zaprimljene u bolnici.

Prema podacima koje je agencija prikupila do subote u 20 sati, od petka u isto vrijeme potvrđeno je 3.417 novih smrti te 68.734 novozaraženih u svijetu.

Najteže je stradala Italija koja je u subotu premašila broj od 10.000 umrlih s ukupno 10.023 umrla, što je 889 novih smrti u zadnja 24 sata.

Slijedi je Španjolska s 5.690 umrlih (+832) i te dvije zemlje bilježe gotovo tri četvrtine svih umrlih u Europi. 

Francuska ima 2.314 mrtvih i 37.575 zaraženih. Velika Britanija premašila je broj od tisuću mrtvih, kao i Grčka. 

Kontinentalna Kina ima 3.295 mrtvih i 81.394 zaraženih, a slijedi Iran s 2.517 mrtvih i 35.408 zaraženih. 

Kina je od petka na subotu imala 54 nova slučaja i tri smrti. Ukupno je 74.971 izliječenih. 

Po broju  zaraženih sada su prve Sjedinjene Države sa službeno potvrđenih 115.547 zaraženih, od čega je 1.891 umrlih, a 921 osoba je ozdravila.

Od petka do subote u isto vrijeme, Brunej, Togo, Šri Lanka,Katar i Jordan objavili su prve smrti na svome tlu izazvane koronavirusom. 

Kontinenti

Europa je sama imala u subotu do 20 sati 21.334 urmlih na 351.877 zaraženih.

Azija je imala potvrđenih 3.742 umrlih na 103.943 zaraženih.

Na Bliskom istoku zabilježene su 2.592  smrti od 43.414 zaraženih.

Sjedinjene Države i Kanada zabilježile su 1.950 umrlih od 120.981 zaraženih.

Latinska Amerika i Karibi registrirali su 242 umrlih na 12.315 zaraženih.

Afrika je zabilježila 128 umrlih i 4.103 zaraženih, a Oceanija 15 smrti i 4.145 zaraženih. 

Agencija AFP objavljuje podatke na temelju informacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i vlasti pojedinih država.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije