Šarović: Ili dogovor do petka, ili sankcije

Zajedničko reagiranje država zapadnog Balkana na odluku Hrvatske o povećanju pristojbi za nadzor nad uvoznim voćem i povrćem pokazatelj je novog odnosa prema ovakvim pitanjima kakav će biti prakticiran ubuduće u svakom sličnom slučaju, najavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u intervjuu koji za banjolučke “Nezavisne novine”.

Zaključci koje smo donijeli su jasna poruka što će se dogoditi ako se nešto slično ponovi. Mislim da je način na koji smo reagirali određena vrsta zaokreta u odnosu na ranije ponašanje. Naša temeljna poruka je da se ukinu diskriminatorske mjere, a ako se ne ukinu mi možemo posegnuti za drugačijim mjerama. To se do sada u BiH nije pojavljivalo. Ovaj put smo pokazali odlučnost, ali rekao bih i strpljenje jer želimo dobru regionalnu suradnju sa susjedima, pa i s Hrvatskom no nitko ne treba  sumnjati da nećemo iskoristiti sve mjere koje nam stoje na raspolaganju, kazao je Šarović.

Do petka očekuje konačni dogovor s Hrvatskom o novim iznosima pristojbi koje će se primjenivati pri fitosanitarnom nadzoru kao i da će ti troškovi biti na razini europskog prosjeka te identični za hrvatske poljoprivrednike kao i za uvoznike.
Uz to se, kako je pojasnio, cijena mora bazirati na cjelokupnom teretu u jednom kamionu a ne na svakoj vrsti proizvoda koji se u njemu eventualno uvozi.