Sarajevo: Tisuće umirovljenika na prosvjedu zbog malih mirovina

Tisuće umirovljenika okupile su se u srijedu u Sarajevu pred sjedištem vlade Federacije Bosne i Hercegovine kako bi tamo prosvjedovali zbog malih mirovina i tražili promjene zakona kojim je reguliran njihov status.

Na poziv Saveza udruženja umirovljenika FBiH u Sarajevo su stigli deseci autobusa s prosvjednicima iz različitih dijelova tog entiteta, a pred sjedištem vlade dočekale su ih ograde i veliki broj policajaca, no izgreda nije bilo.

Procjena organizatora je kako se okupllo do petnaest tisuća nezadovoljnih umirovljenika.

“Tražimo izlaz iz siromašne države”, “Stani silo i nepravdo”, samo su neke od poruka koje su umirovljenici nosili na istaknutim transparentima.

Zahtijevali su razgovor s vladinim dužnosnicima, a na kraju su izaslanstvo umirovljenika primili premijer Fadil Novalić i ministar rada Vesko Drljača.

U Federaciji BiH trenutačno živi oko 410 tisuća umirovljenika, dok je broj zaposlenih iz čijih se doprinosa puni i mirovinski fond tek oko 512 tisuća.

Procjena je umirovljeničkih udruga kako čak 63 posto njihovih članova živi od mirovine koja iznosi tek 320 konvertibilnih maraka (oko 160 eura), što smatraju ponižavajućim.

Uz zahtjev za boljim zakonskim reguliranjem njihova statusa traže i povećanje mirovina sukladno rastu troškova života inzistirajući da se za deset posto povećaju one za osobe umirovljene prije 1998. godine.

Hina