Sánchezovim socijalistima najviše glasova na španjolskim izborima u studenom no nedovoljno za vladu

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza mogla bi na izborima 10. studenog dobiti najviše glasova ali opet ne dovoljno za samostalno formiranje vlade, pokazuju dvije ankete objavljene u nedjelju.

PSOE je na izborima u travnju osvojio najviše glasova i 123 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta no za samostalno formiranje vlade potrebno ih je 176. Nakon što od tada nije uspio dobiti podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a i nakon što su propali pregovori sa srodnom lijevom formacijom Unidas Podemos oko koalicijske vlade, Sánchez je prošli tjedan priopćio kako će Španjolci na prijevremene izbore u studenom.

Španjolski kralj Felipe VI u ponedjeljak bi i službeno trebao raspustiti parlament i sazvati izbore. Bit će to četvrti parlamentarni izbori u Španjolskoj u posljednje četiri godine.

Dvije najveće stranke koje su dominirale španjolskom političkom scenom od uvođenja demokracije 1970-ih godina – ljevičarski PSOE i Narodna stranka desnog centra – mogle bi na nadolazećim izborima dobiti više glasova nego u travnju, pokazuju ankete.

Tri nove stranke koje su u posljednjih pet godina narušile to tradicionalno dvostranačje – lijevi Unidas Podemos, stranka centra Građani i desni Vox – mogli bi dobiti manje glasova nego u travnju. Ove su stranke učinile parlament heterogenim a Španjolska na nacionalnoj razini nema iskustva s formiranjem koalicijskih vlada. Drugačije je na regionalnoj i lokalnoj razini gdje su navedene stranke u koalicijama u pojedinim dijelovima zemlje.

PSOE bi u studenom mogao dobiti dodatnih 11 zastupnika i dosegnuti broj od 134 no i dalje ne bi imao potrebnih 176, pokazala je anketa kuće za ispitivanje javnog mnijenja GAD3 izrađena za novine La Vanguardia. 

Anketa kuće 40db objavljena u novinama El País pokazuje sličan rezultat.

Unatoč političkoj blokadi u Španjolskoj njeno gospodarstvo pokazuje pozitivne makroekonomske brojeve pa je agencije S&P povisila u petak njen kreditni rejting s A- na ocjenu A.

(Hina)