Sánchez najavio “čvrst i staložen odgovor” na najavu deklaracije u parlamentu Katalonije

AppleMark

Španjolski premijer Pedro Sánchez poručio je kako će katalonski zagovornici neovisnosti, koji u regionalnom parlamentu namjeravaju usvojiti deklaraciju „o samoodređenju“, naići na „čvrst i staložen odgovor“ države prekrše li zakon.

Tri stranke koje podržavaju nezavisnost Katalonije, a imaju 70 od 135 mjesta u parlamentu u Barceloni, najavile su usvajanje deklaracije suprotne odredbama španjolskog Vrhovnog i Ustavnog suda.

U tekstu kojeg namjeravaju poslati na glasovanje spominju pravo na novi referendum o nezavisnosti premda ga je sud proglasio neustavnim. Deklaracija nije obvezujući dokument no njome zagovornici nezavisnosti žele pokazati kako ne priznaju osuđujuće presude za devetero dužnosnika osuđenih prije devet dana na zatvorske kazne zbog organiziranja referenduma 2017. i posljedičnog proglašenja republike Katalonije.

„Svaka osoba koja prijeđe granicu zakona naići će na čvrst i staložen odgovor demokratske države“, izjavio je Sánchez tijekom predizbornog skupa u južnom gradu Cádizu.

Sánchez, kojeg 10. studenog čekaju parlamentarni izbori u Španjolskoj, prošli tjedan je odbio pozive oporbene desnice da uvede zakonske izvanredne mjere u Kataloniji i tako odgovori na nasilne prosvjede i poteze katalonske vlade. Španjolska konzervativna vlada je u listopadu 2017. godine preuzela privremeno direktno upravljanje Katalonijom pa raspisala ondje prijevremene izbore kao odgovor na referendum i proglašenje republike.

Na temelju najavljene deklaracije u katalonskom parlamentu, pozivajući se na volju birača, katalonska vlada bi mogla otpočeti s organiziranjem novog referenduma o samostalnosti.

Španjolska ministrica pravosuđa Dolores Delgado rekla je u Madridu kako vlada neće reagirati na „nikakve najave“ deklaracije, a bude li ona usvojena da će ju pravno razmotriti.

„Zagovornici nezavisnosti znaju da provokacije ne služe ničemu. One samo proizvode bol u katalonskom društvu“, napomenuo je Sánchez.

Devetero katalonskih čelnika osuđeno je na zatvorske kazne od 9 do 13 godina.

Ankete pokazuju da će Sánchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobit će na španjolskim parlamentarnim izborima najviše glasova no nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade.

Sánchez je u nedjelju boravio u Barceloni posjetivši policiju no odbio je poziv za sastanak katalonskog predsjednika vlade Quima Torre. Torra je prethodno izjavio kako će braniti ideju organiziranja novog referenduma o nezavisnosti i uspostave republike Katalonije do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine.

„Potrebno je saslušati i polovicu Katalonaca koji ne žele nezavisnost. Političku većinu koju imaju zagovornici nezavisnosti ne podržava većina društva Katalonije“, istaknuo je Sánchez.

Stanovnici Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, podijeljeni su oko pune nezavisnosti. I jedni i drugi najavili su prosvjede za subotu i nedjelju.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, policiju i bolnice te je katalonski jezik služben u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.