Sanader zbog korone tražio da ga puste iz zatvora: Evo zašto su ga odbili

Izvor: Nacionalno

Sudovi su posljednja dva mjeseca pretrpani zahtjevima zatvorenika za prekid izdržavanja kazne zatvora zbog koronavirusa. Tako je zahtjev za puštanjem uputio je i Ivo Sanader.

Podsjetimo da je predsjednicima sudova ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uputio preporuku da se odgode odlasci u zatvor te da se, kad god je to moguće, prekid kazne odobri.

Na žalost Ivo Sanader, zbog koronavirusa, neće na slobodu. Sud u Velikoj Gorici odbio je Ivu, iako odluka je još nepravomoćna. Na sudu drže da mu zdravlje nije toliko narušeno jer nije astmatičar ni plućni bolesnik.

Zbog virusa COVID-19 slobodu žele i ostali. Samo u zadnja dva dana na velikogorički sud koji odlučuje o zatvorenicima iz Remetinca i Turopolja stiglo je 13 zahtjeva. 15-tak zahtjeva stiglo je i na varaždinski sud od zatvorenika iz Lepoglave. A zatrpani zahtjevima su sud u Sisku zbog zatvora u Glini i sud u Puli.

Ivo Farčić koji brani mnoge zatvorenike, pa i bivšeg nogometnog suca Željka Širića, taj zahtjev još nije dobio. “Tu imamo mali problem. Meni inicijativu mora dati osuđenik. Nijedan od njih me nije nazvao, ja ne mogu njima javiti i ne mogu ići u zatvor i popričati s njima oni mene mogu nazvati, ja njih ne mogu nazvat”, kazao je Farčić.

Scenarij da Hrvatska počne puštati zatvorenike kao mnoge zemlje – nije izgledno. Ali resorni ministar donio je preporuke da prekid omoguće gdje je moguće.

“Primjećujemo smanjenje u broju istražnih zatvorenika. Dakle sudovi ne produžuju istražni zatvor gdje je to sukladno zakonu moguće, tako da trenutno mi imamo negdje 370 zatvorenika u našem sustavu manje”, kazala je pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero.

Ako sreće s koronavirusom i puštanjem na slobodu iz Remetinca nije imao bivši premijer Ivo Sanader, isti koronavirus više je sreće udijelio Josipu Klemmu i Tomislavu Horvatinčiću. Njih su dvojica  upravo prije pandemije koronavirusa koja je zahvatila Hrvatsku trebali na odsluženje svojih zatvorskih kazni no sve je do daljnjega obustavljeno i obojica zasada ostaju na slobodi.

Nacionalno/Dnevno.hr