Sanader: “Ovo traje 8 godina, gdje su dokazi, gdje je 5 mil. eura?”

Izvor: N1

Robert Ježić nepouzdan je svjedok, snimka Ive Sanadera i Zsolta Hernadija u restoranu je montirana, sudac Ivan Turudić je pristran – samo su neki od detalja u medijima objavljene odluke Arbitražnog suda u Ženevi u slučaju Ina Mol koji je Hrvatska izgubila. Ekskluzivni gost Dnevnika N1 u 18 bio je Ivo Sanader.

Kako komentirate ove detalje?

Mislim da ovo nisu samo detalji, ovo je cijela arbitražna presuda. Moja obitelj, moji odvjetnici i ja smo zadovoljni i javnost koja već više od sedam godina gleda ovu farsu od procesa. Pravo je pitanje zašto je skrivan dokument, presuda je donesena pred božić prošle godine, a tek sada je vidimo.

Kome odgovara da je ona tek sada objavljena?

Prema informacijama koje ja imam, stekli su se uvjeti za objavu nakon što je sud u Ženevi odbio Hrvatsku. Vlada to nije htjela objaviti, meni nije jasno zašto, meni nije jasno jer ovu je arbitražu pokrenuo MIlanović i njegovi ministri. Kada je došla nova Vlada, ona s enašla u neobranom grožđu, u jednoj situaciji u kojoj se nije trebala naći. Milanović je u to krenuo na temeju nepravomoćne presude, ali i da je bila pravomoćna, bilo bi isto, arbitražni sud je utvrdio da nije bilo mita, zašto se skriva istina, vidimo da je ona sada objelodanjena.

Vi ste svjedočili na poziv MOL-a …

Na poziv suda …

… na prijedlog MOL-a.

Sud me pozvao, a ako je to bio samo prijedlog MOL-a, pitam zašto je bilo u interesu Vladi da ja ne svjedočim. Odazvao sam se i odazvat ću se i drugima ako me pozovu. Nebitna je činjenica tko me je pozvao, stalno vodimo raspravu i zašto je ovo objavljeno, nije to važno, nego što piše, a to se godinu dana skrivalo od hrvatske javnosti. Nije bilo korupcije i Ježić je lagao.

Ali niste morali svjedočiti, a jeste.

Branio sam sebe.

A hrvatsku državu?

Branio sam hrvatsku državu braneći sebe.

I dalje smatrate da je ugovor s MOL-om dobar?

To nije tema, do toga je ugovora došlo mukotrpnim radom, pregovarala je cijela Vlada i na kraju je i istražno povjerenstvo utvrdilo da je ugovor dobar i dan danas stojim iza njega.

Spominje se i čuvena snimka iz Marcelina tvrdeći da je montirana. Što se tamo dogodilo?

Tako je. To je restoran koji je javan, došli smo unutra Ježić, Hernady i ja, odjedanput na snimci Ježića nema. Gdje je? To se dogodilo četiri mjeseca nakon što sam ja otišao iz politike i nakon što je Ježić rekao na sudu da sam ja rekao da će biti neki novac. Sastali smo se jer sam ja osnovao konzultantsku tvrtku, Ježić me molio da mu pomognem riješiti dugove s Molom, i ja sam bio posrednik. Sastali smo se na javnom mjestu gdje ima kamera, nema potrebe da se tu radi torija urote, gdje smo znali da se snima i gdje je bilo drugih gostiju. Kako smo mogli nešto dogovarati u listopadu da se dogodi u lipnju. To je smiješno.

Nešto ste črčkali po salveti.

Pomiješali ste salvetu s Tuđmanovom, pitao sam broj Hernadija …

Nešto ste pisali.

Molio sam ga da mi da jedan broj i ja sam ga zapisao, mi smo bili u javnom restoranu gdje je bilo i drugih gostiju. … Vlasnik restorana je montirao snimku i on je to priznao, u svemu ovome nisu ni mediji nedužni, montirana je snimka, uz blagoslov DORH-a, postoji iskaz o tome, priznao je sam vlasnik da je montirao.

Hoćete li tražiti premještanje predmeta s obzirom na suca Turudića?

To ćete se morati obratiti mojoj obrani, oni su pravnici. Danas e se nismo vidjeli, mi smo još sinoć znali za ovo, ali zauzeti su drugim slučajevima i nismo se danas stigli vidjeti.

Ježić tvdi da onaj tko je uzeo novac, zna gdje je novac. Na što on misli?

Imam dosta kvaliteta, imam i mana, ali nemam kvalitetu da bih mogao znati što on misli.

Poznajete li Jakšu Barbić?

Uopće ga ne poznajem, s obzirom na to da sam bio u političkom životu vidio sam ga nekoliko puta, nema tu poznanstva i pijateljstva, a da i ima, ne znam što bi to značilo.

Glasao je protiv Hrvatske.

Predložila ga je Vlada, ne ja. Kada se imenuju član arbitražnog suda, sudac kojeg imenuje Hrvatska nema zadaću da brani interes te strane, nego interes istine. I oni su utvrdili istinu i na tome sam im jako zahvalan. Ovo mučenje i kazneni progon predugo traje. U prosincu će biti osam godina, a ja vas pitam gdje su dokazi i zašto se to ne završi. Ja vas pitam gdje su dokazi. Bile su presude koje su srušene na višim sudovima. U svakom predmetu imate nekog kao Ježić koji je i sam optužen i da sebe oslobodi tereti mene. Riječ protiv riječi, gdje su dokazi? Ja sam zbog pet milijuna eura odležao u zatvoru, a ja ih nemam, a nema ih ni Hrvatska. Ako je nešto komedija, onda je to ovo.

Kanite li se vraćati u politiku kada završe procesi?

Svečano izjavljujem – ne, ne mislim se vraćati u politiku.