Sanader: Odluke Predsjedništva i vijeća HDZ-a su jasne, moraju ih poštovati svi

Ante Sanader/Izvor: Dražen Prša

Uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a izjave su dali potpredsjednik Sabora Milijan Brkić i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Osvrnuli su se na amandman Odbora za veterane kojim je predloženo da Dan antifašističke borbe postane spomendan, a koji je Odbor danas na telefonskoj sjednici povukao. Izjavu za vrijeme trajanja sjednice dao je i član predsjedništva HDZ-a Ante Sanader.

“Glavni cilj je bio vratiti Dan državnosti na 30. svibnja i to je ono što ćemo učiniti, to je ono što sam obećao. Sve ovo drugo je dio demokratske rasprave”, kazao je kratko premijer Plenković. 

Miljan Brkić je pak kazao: “…23.8. da je to dan žrtava totalitarnih sustava, a posebno komunizma jer je hrvatski narod najviše žrtava podnio pod komunizmom i uvođenje dana sjećanja 18. studenog, to je fokus. Sve ostalo je irelevantno”. 

Za vrijeme trajanja sjednice, za RTL Danas izjavu je dao član predsjedništva Ante Sanader

“Odluke Predsjedništva i nacionalnog vijeća su vrlo jasne. Mi smo prihvatili taj prijedlog zakona o blagdanima”, kazao je Sanader.

Na pitanje kako komentira stalna iskakanja unutar HDZ-a kazao je kako Stevo Culej, kao i svi ostali članovi HDZ-a jasno znaju da HDZ nije nova i mlada stranka te da se u 30-godišnjoj povijesti uvijek znao red.

“Odluke Predsjedništva i Vijeća moraju poštivati svi članovi”, kazao je Sanader te dodao kako se iskakanje uvijek može dogoditi. Potom je ustvrdio kako će s HDZ-om sve biti u redu.

O Culeju kaže kako je riječ o “starom i iskusnom članu HDZ-a koji zna kako HDZ funkcionira” te da u njega ne sumnja kada na red dođe dizanje ruku za potvrdu zakona u Saboru.

Na pitanje o pokušajima detuđmanizacije, Sanader kaže kako je HDZ stranka koja je uvijek profitirala na politici njezinog začetnika Franje Tuđmana.

“HDZ-u je temelj Tuđmanova politika i nikakva detuđmanizacija ne dolazi u obzir”, poručio je.

Nacionalno/N1