Šampion Sabatine 2019. i najbolje ocijenjeno vino Chardonnay Principovac 2016. Iločkih podruma

Proglašenjem šampiona ovogodišnje Sabatine u konkurenciji bijelih suhih i polusuhih vina Chardonnaya Principovac 2016 Iločkih podruma, koje je i najbolje ocijenjeno vino, u subotu navečer je u Segetu Donjem kod Trogira završen taj 23. međunarodni susret vinogradara i vinara.

U kategoriji crnih suhih i polusuhih vina šampion ovogodišnje Sabatine je pak Merlote reserve 201 od Vina Milas iz Humca iz BiH, dok je šampion pjenušavih vina pjenušac Gospoja 2016 poljoprivredne zadruge Gospoja iz Vrbnika, a šampion vina sorte Plavac Dingač 2017 od Pelješkog vinogradara iz Kune pelješke.

Pošip Žure 2018 od Obrta Žure iz Lumbarde na Korčuli šampion je vina sorte Pošip, dok je Cherry Davora Bogdanovića iz Seoca šampion kvalitete jakih alkoholnih pića, a Edivo Q 2018 od Edivo Janjina šampion izgleda proizvoda.

Cilj Sabatine je edukacija i povezivanje vinogradara i vinara, međusobno, ali i sa strukom te ostalim gospodarskim subjektima vezanim za vinogradarstvo i vinarstvo, a uz domaće vinogradare i vinare bili su i iz Francuske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

“Sabatina ostavlja trajan i pozitivan pečat na živote i poslovni poslovni put vinara i vinogradara, jer tu dolaze zbog ugodnog i pozitivnog okruženja sa poslovnim suradnicima i prijateljima te uz kušanje više od 300 raznih vina zaključuju i nove poslove”, otkrio je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov.

Sabatinu organizira taj Zadružni savez, a osim druženja, proglašenja šampiona i sklapanja poslova ove su godine na tim susretima sudionici ispred hotela Medena, gdje se sve održavalo, posadili i spomen lozu, sudjelovali na radionicama starih sorti, o kulturi pijenja vina te sljubljivanju sira i vina, kao i na raznim predavanjima, skupovima te obilazili vinogradarsko-vinarske destinacije. 

Predstavljena je i monografija “Sjaj zadrugarstva u vinogradarskoj Kuni”, a govorilo se i o loznom rasadničarstvu u Hrvatskoj, novom Zakonu o vinu, utjecaju klimatskih promjena na različite aspekte vinogradarske proizvodnje u Hrvatskoj, virusima, mineralnim tvarima, suvremenim analitičkim tehnikama u kontroli kvalitete vina, primjerima dobre prakse slovenskog zadrugarstva i drugim temama.