Samobor: Uređuje se poučna staza u Park šumi Stražnik, odobreno 750 tisuća bespovratnih sredstava

Samobor: Uređuje se poučna staza u Park šumi Stražnik, odobreno 750 tisuća bespovratnih sredstava

Stanovnici, ali i svi posjetitelji koji se nađu u Samoboru uskoro će moći uživati u prirodi i rekreaciji na novoj poučnoj stazi koja se planira izgraditi na Vrhovčaku unutar Park šume Stražnik. Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebački prsten odobreno je 750 tisuća kuna bespovratnih sredstava za projekt uređenja poučne staze “Upoznajmo šumu”.

Uređenjom te staze želi se promicati rekreativnu, zdravstvenu i turističku funkciju šume, ali i rekreaciju unutar tih prirodnih ljepota. Projektom je predviđen popravak i uređenje dijela postojeće planinarske staze, uz zadržavanje duljine staze te izgradnju novih sadržaja.

Poučna staza „Upoznajmo šumu“ uredit će se na stupovima izdignutima pola metra iznad zemlje, uz stazu će se postaviti interpretativne i poučne ploče, odmorišta s klupama te napraviti mali edukativni centar na otvorenom namijenjen prvenstveno djeci i školi u prirodi. Također, zasadit će se i novi nasadi i to udomaćenih vrsta, aromatičnog bilja te voćkarica.

Sredstva za projekt dobivena su iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske iz mjere „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“.