SAD, Velika Britanija i Francuska izvele zračni udar u Siriji

Pixabay

Američke, britanske i francuske snage izvele su zračni udar u Siriju rano jutros po sirijskom vremenu, kao odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan ubijene desetine ljudi.

Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za kemijsko oružje sirijskog diktatora Bashar al-Assada, rekao je američki predsjednik Donald Trump na televiziji iz Bijele kuće.

Dodao je kako je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje.

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je, pak, kako su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku sirijskom predsjedniku Bashar al-Assadu.

Britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako su se Velika Britanija i Francuska pridružile napadu.

Macron je kazao kako je napad do sada bio ograničen na sirijska postrojenja za kemijsko oružje.

Ne možemo tolerirati ponovnu uporabu kemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost, kaže se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika. Dodao je da je odgovornost sirijskog režima za kemijski napad nedvojbena.

Theresa May također je priopćila kako je ovlastila britanske snage za provedbu napada protiv Sirije te da nije riječ o intervenciji u građanskom ratu, već o promjeni sirijskog režima.

Britanija i njezini saveznici pokušali su iskoristiti svako diplomatsko sredstvo za zaustavljanje uporabe kemijskog oružja, ali su bili opetovano onemogućavani, rekla je May, navodeći pritom ruski veto na neovisnu istragu napada u Dumi, koji je ta zemlja ovaj tjedan uložila u Vijeću sigurnosti UN-a.

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Rusija je u Siriji intervenirala 2015. godine na strani Assada.

Iz Moskve su priopćili da su SAD i njegovi saveznici napali Siriju baš kada je ta zemlja imala priliku za mirnu budućnost.

Sirija: Vojne baze evakuirane zahvaljujući ruskom upozorenju

Sirija i njezine saveznice izdržale su napad SAD-a, a ciljana su mjesta evakuirana prije nekoliko dana zahvaljujući upozorenju Rusije, izjavio je visoki dužnosnik regionalnog saveza koji podržava vladu u Damasku.

Rusi su nas ranije upozorili na napad pa su sve vojne baze evakuirane prije nekoliko dana, rekao je. Dodao je da je u napadu korišteno oko 30 raketa, od kojih je trećina srušena te da se procjenjuje materijalna šteta.

Najmanje je šest sirijskih vojnika ozlijeđeno u napadu snaga predvođenih SAD-om, kazao je sirijski vojni izvor za dpa. Po tom izvoru uništeno je skadište u području Šin zapadno od grada Homsa.

Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je da su u napadu ozlijeđena i najmanje tri civila.

Američki napad na Siriju smatrat će se ograničenim, ako je završen i ako neće biti drugog kruga udara, kazao je visoki dužnosnik regionalnog saveza koji je u sirijskom ratu podupro predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijski državni mediji nazvali su, pak, zračne napade pod vodstvom SAD-a kršenjem međunarodnog prava.

Ruski veleposlanik: Bit će posljedica zbog udara na Siriju

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama upozorio je da će biti posljedica zbog vojnih udara na Siriju i istaknuo kako nije prihvatljivo uvrijediti ruskog predsjednika.

Prije smišljeni scenarij se provodi. Opet, prijeti nam se. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posljedica, poručio je ruski veleposlanik Anatolij Antonov putem Twittera. Uvrijediti predsjednika Rusije neprihvatljivo je i nedopušteno. SAD – vlasnik najvećeg arsenala kemijskog oružja – nema moralno pravo kriviti druge zemlje, dodao je.

NATO podržao akciju u Siriji

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za daljnje napade kemijskim oružjem na sirijski narod.