SAD uvodi sankcije Sj. Koreji tvrdeći da je kemijskim oružjem ubijen Kimov polubrat

Sjedinjene Države vjeruju da je sjevernokorejski režim upotrijebio kemijsko oružje, agens VX, kako bi ubio Kim Jong Unova polubrata, Kim Jong Nama, u zračnoj luci u Kuala Lumpuru prošle godine, objavio je u utorak State Depertment.

Kao rezultat toga SAD uvodi sankcije zbog upotrebe kemijskog i biološkog oružja protiv Sjeverne Koreje, koje se nadovezuju na postojeće sankcije protiv te zemlje a koje su vezane uz njen nuklearni i raketni program.

SAD “strogo osuđuje upotrebu kemijskog oružja kako bi se izvelo ubojstvo”, kazala je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Kim Jong Nam ubijen je u međunarodnoj zračnoj luci u Kuala Lumpuru 2. veljače 2017. jedine dvije osumnjičene osobe koje su u zatočeništvu su Siti Aishah (25) i Doan Thi Huong (29), vijetnamskog podrijetla, protiv kojih je u Maleziji pokrenut sudski proces.

Dvije žene osumnjičene su da su visoko toksični kemijski agens VX-on zalile u lice polubrata sjevernokorejskog čelnika, zbog čega je umro.

Obje su prvog dana suđenja u listopadu izjavile da nisu krive.

Tijekom suđenja u studenome jedan je policijski dužnosnik izjavio kako se vjeruje da je još četvero osumnjičenih upleteno u ubojstvo i da je riječ o četvero Sjevernokoreanaca koji su taj dan napustili Maleziju. Snimke s kamera pokazuju da su se dvije žene susrele s dvojicom muškaraca koji su im dali agens kojim je ubijeni napadnut.

Pjongjang opovrgava bilo kakvu umiješanost u ovo ubojstvo. (Hina)