Sjedinjene Države su u utorak upozorile Iran da će “odgovoriti brzo i odlučno” na bilo kakve napade Teheranovih saveznika u Iraku koji za posljedicu imaju ozljede Amerikanaca ili štetu na američkim objektima.

Priopćenje glasnogovornice Bijele kuće optužilo je Iran da zadnjih dana nije spriječio napade na američki konzulat u Basri i kompleks američkog veleposlanstva u Bagdadu.

“Iran nije djelovao kako bi zaustavio ove napade svojih saveznika u Iraku, koje podržava financijski, obukom i oružjem”, stoji u priopćenju.

“Sjedinjene Države će držati odgovornim režim u Teheranu za bilo kakav napad koji rezultira ozljedom našeg osoblja ili štetom na objektima vlade Sjedinjenih Država. Amerika će odgovoriti brzo i odlučno u obrani američkih života”, reklo je priopćenje.

U petak su tri minobacačke granate pale unutar snažno utvrđene Zelene zone u Bagdadu, gdje je smješteno američko veleposlanstvo, ali nisu prouzročile ni žrtve niti štetu, rekla je iračka vojska.

Minobacački napad je bio prvi takav u zadnjih nekoliko godina na Zelenu zonu u kojoj su parlament, vladine zgrade i mnogo stranih veleposlanstava.

Američki konzulat u Basri je u blizini zračne luke koja je u subotu napadnuta raketama. Nema izvješća o žrtvama ili nanesenoj šteti.

Prosvjednici u Basri bijesni zbog političke korupcije prošli su tjedan poharali su i zapalili iračke vladine zgrade. Prosvjednici su zapalili iranski konzulat uzvikujući osude onoga što mnogi vide kao utjecaj Irana na iračke poslove. (H)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here