SAD tvrde da Rusija i Sirija zajedno rade na uništavanju dokaza o korištenju kemijskog oružja u Doumi

Hina/EPA/MOHAMMED BADRA

Sjedinjene Američke Države objavile su u četvrtak da imaju vjerodostojne informacije da Rusija i Sirija zajedno rade na tome da uspore ulazak inspektora Organizacije za zabranu kemijskog oružja kako bi uklonili dokaze o korištenju kemijskog oružja u Doumi.

“Imamo vjerodostojne informacije koje ukazuju da Rusi surađuju sa sirijskim režimom kako bi onemogućili i usporili pristup inspektora Doumi. Rusi sa sirijskim režimom rade na tome da očiste lokacije napada i uklone inkriminirajuće dokaze o upotrebi kemijskog oružja”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert. Ona je dodala kako inspektori još nisu stigli u Doumu.

 Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja stigli su u Damask u subotu, 14. travnja, s ciljem da istraže da li se je 7. travnja dogodio napad kemijskim oružjem u Doumi, gradu u blizini Damaska kojeg su držali pobunjenici.  Zapadne zemlje su za napad kemijskim oružjem optužile vladajući režim Bašara al-Asada, te su subotu ujutro SAD, Britanija i Francuska izvršile zračne udare na postrojenja kemijskog oružja u Siriji. (Hina)