SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom?

Hina/epa

Hoće li se Amerika povući iz nuklearnog sporazuma stoljeća kojeg je šest svjetskih sila sklopilo s Iranom 2015. godine? Teheran je u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija pristao na restrikcije svog nuklearnog programa. Očekuje sa da bi žestoki kritičar sporazuma američki predsjednik Trump mogao dati „crveno svjetlo” sporazumu i destabilizirati mnoge odnose na globalnoj političkoj sceni.

Donald Trump 15. listopada Kongresu bi trebao potvrditi nuklearni sporazum s Iranom. No predsjednik kojeg diplomacija uglavnom zamara dao je naslutiti da je spreman na zaokret politike prema Teheranu.

Vidjet ćete ubrzo što planiram učiniti. Ali Iran ne igra pošteno, a takvo ponašanje zahtijeva odgovor, poručuje Trump.

U stajalištu o Iranu Trump se priklonio jastrebovima s Capitol Hilla. Među njima se ističe nova republikanska zvijezda: najmlađi senator Tom Cotton, harvardski student i irački veteran.

Dvoličan i razbojnički režim i jedan naivni, očajni predsjednik udružili su se kako bi sklopili najgluplji i najopasniji sporazum u povijesti Amerike, kako ga je predsjednik Trump s pravom nazvao, smatra Cotton.

I kritičari i pristaše slažu se da sporazum na 15 godina odgađa brige vezane uz iranski nuklearni program. No, predsjednik Trump pod teretom je obećanja iz kampanje. Uz to, Izrael i drugi američki saveznici na Bliskom istoku očekuju zaokret u odnosu na Obaminu politiku.

U ovom je trenutku jasno da će predsjednik Trump uskratiti potvrdu za sporazum što se razlikuje od povlačenja iz sporazuma. Pokušat će zadovoljiti sve strane, kazat će sporazum nije dobar za Sjedinjene Države, ali neće poduzeti mjere koje bi okončale dogovor, smatra Blaise Misztal iz Centra za dvostranačku politiku.

Loptu će prebaciti Kongresu, koji može, a ne mora izglasovati nove sankcije protiv Irana u roku od 60 dana.