SAD šalje 1600 imigrantskih pritvorenika u savezne zatvore

FaH

Američke vlasti prebacuju u savezne zatvore oko 1600 pritvorenika agencije za imigraciju i carine (ICE), rekli su u četvrtak Reutersu dužnosnici, u prvom velikom korištenju saveznih zatvora za držanje pritvorenika dok Trumpova administracija nastoji suzbiti ilegalne ulaske u zemlju.

Glasnogovornica ICE-a rekla je Reutersu da će pet saveznih zatvora privremeno preuzeti pritvorenike koji čekaju na saslušanje pred sudom za građansku imigraciju, uključujući i moguće tražitelje azila, a jedan zatvor u Victorvilleu u Kaliforniji se priprema preuzeti 1000 ljudi.

Dužnosnici sindikata zatvorskih zaposlenika rekli su da priljev pritvorenika ICE-a, koji su uhitili imigracijski službenici na granici ili drugdje u Sjedinjenim Državama, postavlja pitanje zatvorskog osoblja i sigurnosti.

Čelnici sindikata u zatvorima u Kaliforniji, Teksasu i Washingtonu koji su govorili za Reuters rekli su kako su imali malo vremena da se pripreme za prihvat velikog broja pritvorenika.

Osim Victorvillea drugi zatvori koji su primili ili će primiti pritvorenike uključuju zatvore u saveznoj državi Washington, Oregon, Arizoni i Teksasu.

Glasnogovornica ICE-a Dani Bennett je rekla da ICE “radi kako bi udovoljio zahtjevu za dodatnim prostorom za imigracijski pritvor” zbog porasta ilegalnog prelaska granice i politike nulte tolerancije američkog ministarstva pravosuđa.

U travnju 2018. skoro 51.000 ljudi je uhićeno na ili u blizini južne granice, što je povećanje u odnosu na oko 16.000 istog mjeseca prošle godine.

Nedavno je glavni državni odvjetnik Jeff Sessions rekao kako ministarstvo pravosuđa planira kazneno goniti svakoga tko ilegalno pređe granicu i odvojiti djecu migranata od njihovih roditelja.

Predsjednik Donald Trump je proljetos potpisao memorandum kojim se okončava politika “uhvati i pusti” po kojoj su ilegalni imigranti bili oslobađani iz pritvora dok čekaju na sudsko saslušanje.

Prema podatcima ICE prosječna dnevna populacija pritvorenika u njegovim objektima do 26. svibnja je bila 41.134, što je povećanje u odnosu na dnevni prosjek 2017. od 38.106. (H)