SAD razmatra da dopusti tužbe zbog oduzete imovine na Kubi

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmatra mogućnost da na stavi na snagu zakon, koji je suspendiran od njegova donošenja 1996. godine, a koji bi američkim državljanima omogućio da tuže inozemne tvrtke i pojedince zbog imovine koju im je oduzela kubanska vlast.

Tzv. Poglavlje III. dio je Helms-Burtonovog zakona, koji je prije 23 godine popisao sankcije SAD-a protiv Kube. Od njegove primjene odustajali su svi dosadašnji predsjednici, demokrati i republikanci, zbog protivljenja međunarodne zajednice i bojazni da bi to moglo izazvati kaos u američkom pravosudnom sustavu, navode analitičari.

Međutim, Trampova administracija u srijedu je tu odredbu obustavila na samo 45 dana, a ne uobičajenih šest mjeseci, te najavila kako će uskoro ponovno razmatrati njezino stupanje na snagu.

“To će nam omogućiti da pažljivo razmotrimo pravo na pokretanje postupka u skladu s nacionalnim interesima SAD-a i nastojanjima da se ubrzaju demokratske promjene na Kubi”, priopćeno je iz State Departmenta.

Stupanje Poglavlja III na snagu vjerojatno bi smanjilo strana ulaganja koje Kuba potiče kako bi pomogla svom posrnulom gospodarstvu.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez napisao je na Twitteru kako je odluka o suspenziji Poglavlja III za samo 45 dana “politička ucjena” i “brutalni napad na međunarodno pravo”.

Odnosi između SAD-a i Kube urušili su se nakon dolaska Trumpa za američkog predsjednika. On je odustao od nastojanja njegova prethodnika Baracka Obame da poboljša međusobne odnose dviju država te se vratio na hladnoratovsku retoriku, iako je zadržao uspostavljene diplomatske odnose s Kubom.

(Hina)