SAD pozivaju na obustavu vojnih operacija u Libiji

SAD su u nedjelju pozvale na trenutačnu obustavu vojnih operacija u Libiji dok Libijska nacionalna vojska generala Kalife Haftara napreduje prema glavnom gradu Tripoliju.

Američki državni tajnik Mike Pompeo istaknuo je u priopćenju kako je Washington “duboko zabrinut zbog borbi u blizini Tripolija” i pozvao na razgovore o okončanju borbi.

“Jasno smo stavili do znanja da se protivimo vojnoj ofanzivi snaga Khalifa Haftara i pozivamo na hitnu obustavu vojnih operacija protiv libijske prijestolnice”, rekao je Pompeo pozivajući na deeskalaciju sukoba.

U sukobima između međunarodno priznate libijske vlade i pobunjeničkih snaga generala Haftara u blizini Tripolija u nedjelju je ubijena 21 osoba, a 27 ih je ranjeno, objavila je libijska vlada.

Libija je u kaosu još od 2011. kada je uz potporu NATO-a svrgnut tadašnji vođa Muamar Gadafi.

Naftom i plinom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dviju vlasti, vlade u Tripoliju, koja uživa potporu UN-a, i druge na istoku zemlje u Tobruku, koju podupiru Haftarove snage.

Haftar se predstavlja kao neprijatelj islamističkih ekstremista, no protivnici ga optužuju da želi postati novim libijskim diktatorom po uzoru na Gadafija. Podupiru ga Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji u njemu vide branu prema islamistima.

Haftareve snage pokrenule su zračne napade u južnom Tripoliju i napredovale prema centru grada, rekli su stanovnici Tripolija.

Ofenziva Libijske nacionalne vojske započela je prošlog tjedna, a vlada nacionalnog jedinstva u nedjelju je objavila da pokreće protuofenzivu.

Sukobi su iznenadili UN i potkopali planove za pronalaženje sporazuma o održavanju izbora koji bi trebali okončati dugotrajnu nestabilnost u Libiji.
 

(Hina)