SAD povlači diplomate sa Kube zbog misterioznih zvučnih napada

Zbog misterioznih zvučnih napada na američke diplomate na Kubi, SAD povlači većinu zaposlenika tamošnjeg veleposlanstva. Američka administracija također upozorava svoje građane da ne posjećuju Kubu jer su se neki napadi dogodili u hotelima, javlja BBC.

Najmanje 21 zaposlenik američkog veleposlanstva u Havani prijavio je zdravstvene probleme, a simptomi su gubitak sluha, vrtoglavica, tinitus, problemi s ravnotežom i vidom, glavobolje, umor, kognitivni problemi te nesanica.

Kuba je priopćila da ni na koji način nije umiješana u taj slučaj.

Odluka Sjedinjenih Država da prepolovi broj osoblja američkog veleposlanstva u Havani nakon tajanstvenih zvučnih napada prenagla je i naštetit će odnosima između Washingtona i Havane, reagirala je kubanska vlada. Kuba je spremna nastaviti aktivno surađivati kako bi se ta afera potpuno razjasnila, rekla je Josefina Vidal zadužena za pregovore sa Sjedinjenim Državama u kubanskom ministarstvu vanjskih poslova te istaknula za to je prvenstveno važno da sudjeluju američke vlasti.

Vidal je ponovila da kubanska vlada ne snosi nikakvu odgovornost u toj aferi i da strogo poštuje obveze iz Bečke konvencije o zaštiti i integritetu stranih dužnosnika, i to bez iznimke kao i njihovih obitelji.