SAD osudio venezuelske izbore kao neslobodne i nepoštene

Sjedinjene Države su u ponedjeljak osudile venezuelske izbore guvernera tijekom vikenda kao niti slobodne niti poštene i obećale iskoristiti svoju gospodarsku i diplomatsku moć za potporu Venezuelaca u obnovi demokracije u toj zemlji izvozniku nafte.

“Osuđujemo odsustvo slobodnih i poštenih izbora jučer u Venezueli. Nije se čuo glas venezuelskog naroda”, rekla je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

“Sve dok se režim (venezuleskog predsjednika Nicolasa) Madura ponaša kao autoritarna diktatura, surađivat ćemo s članovima međunarodne zajednice i upotrijebiti svu američku gospodarsku i diplomatsku moć kao potporu venezuleskom narodu dok nastoje obnoviti svoju demokraciju”, stoji u priopćenju.

Vladajući socijalisti postigli su iznenađujuću pobjedu na izborima za guvernere, a oporba je to odbila priznati povećavajući izglede za nove prosvjede i inozemne sankcije protiv vlade predsjednika Madura.

Madurovi kandidati su dobili 17 mjesta guvernera, prema pet za oporbu na nedjeljnim izborima, prema provladinu izbornom povjerenstvu.

Golemi uspjeh socijalista postignut je unatoč strašnoj nestašici hrane, troznamenkastoj inflaciji i valuti koja je na izdisaju. Prema predizbornim anketama oporba je trebala lako dobiti većinu.

Čelnici koalicije Demokratskog jedinstva su osudili nepravilnosti, pozvali na izlazak na ulice i zatražili reviziju, ali nisu ponudili detaljne dokaze prijevare.

“Ni Venezuelci niti svijet neće progutati ovu fikciju”, rekao je šef oporbene kampanje Gerardo Blyde.

Jedan od kandidata koji je izgubio Carlos Ocariz koji se natjecao za državu Miranda naveo je niz zloporaba od višestrukog glasovanja, poklanjanje državne hrane na dan glasovanja, prisilno glasovanje pod prijetnjom oružja i sumnjiva isključivanja telefona i električne energije.

oporbeni čelnici isto tako su rekli kako je izborni odbor usmjerio izbore izmjestivši nekoliko stotina biračkih mjesta iz njihovih uporišta i zbunivši ljude zadržavajući na glasačkim listićimaimena oporbenih kandidata eliminiranih u predizborima.

“Sustav je potpuno nepošten”, rekao je Ocariz.

Mnogi malodušni pristaše oporbe sada se nadaju da bi inozemni pritisak mogao naštetiti Maduru.

Trumpova administracija već je nametnula sankcije Maduru i visokim dužnosnicima, uključujući čelniku izbornog odbora Tibisay Luceni. Washington je također pogodio mogućnost vlade da dođe do sredstava preko vanjskog duga.

Europska unija bi isto tako mogla poduzeti mjere protiv Madura, bivši vozač autobusa i ministar vanjskih poslova tijesno izabran da zamijeni pokojnog čelnika Huga Chaveza 2013.

Hina