SAD odobrio cjepivo, spreman za masovno cijepljenje

Američke zdravstvene vlasti, transportne tvrtke i bolnice spremne su u subotu hitno početi kampanju masovnog cijepljenja bez premca, pošto su savezni regulatori odobrili prvo cjepivo protiv covida-19 u Sjedinjenim Državama.

Pripreme za cijepljenje provode se u zadnji tren dok se broj žrtava pandemije koronavirusa u SAD-u približava 300.000, a zbog broja zaraženih i hospitalizacija koji zlokobno raste u proteklih nekoliko tjedana, zdravstveni sustavi su već preopterećeni.

U četvrtak su zabilježena još 2902 smrtna slučaja u SAD-u, dan nakon rekordnih 3253, a predviđa se da će se taj tempo nastaviti tijekom sljedeća dva do tri mjeseca, čak i kad se povećava distribucija dostupnih zaliha cjepiva. Očekuje se da će se prve injekcije primijeniti za nekoliko dana. Cijepljenje se smatra ključnim u konačnom uništavanju pandemije koja je otežala svakodnevicu u Sjedinjenim Državama i uništila njezino gospodarstvo.

Predsjednik Donald Trump rekao je u petak navečer da će cijepljenje početi za manje od 24 sata, prenosi agencija Reuters. Krećući se neviđenom brzinom, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u petak hitnu upotrebu cjepiva protiv koronavirusa koje je razvio Pfizer Inc sa svojim njemačkim partnerom BioNTech, i koje je pokazalo 95-postotnu učinkovitost u prevenciji covida-19.

Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Saudijska Arabija i Meksiko već su odobrili Pfizerovo cjepivo, a američki savjetodavni odbor trebao bi sljedeći tjedan razmotriti odobravanje drugog cjepivo tvrtke Moderna Inc.

Na drugim kandidatima za cjepivo se radi, dok se Sjedinjene Države pripremaju za kampanju koja podsjeća na cijepljenje protiv dječje paralize tijekom 1950-ih i 1960-ih. Dostavne tvrtke United Parcel Service i FedEx Corp spremne su otpremiti milijune doza širom zemlje, dajući cjepivima najveći prioritet u odnosu na ostale pakete u njihovim avionima i kamionima. Planirano je da policija osigurava pošiljke cjepiva od proizvodnih pogona do mjesta distribucije te da bude pratnja dostavnim kamionima.

Dužnosnici New Yorka objavili su u ponedjeljak da planiraju otvoriti zapovjedni centar za cjepiva preko puta Gradske vijećnice radi koordinacije distribucije u najvećem gradu države. Posebna pozornost posvetit će se teško pogođenim četvrtima u kojima većinom žive etničke manjine, a njih je 27, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio. “Ovo je bez presedana, jer se ne radi samo o logistici, već o tome da osiguramo povjerenje javnosti, da osiguramo pravednost”, rekao je de Blasio na brifingu za novinare.

Država New York očekuje da će primiti 346.000 doza cjepiva Moderne u tjednu od 21. prosinca, uz 170.000 doza Pfizerova cjepiva koje dolaze ovaj vikend, rekao je guverner Andrew Cuomo na konferenciji za novinare.

FDA je objavila da se cjepivo može davati osobama u dobi od 16 godina i starijima. Očekuje se da će zdravstveni radnici i starije osobe u ustanovama za dugotrajnu njegu biti glavni primatelji prve tranše od 2,9 milijuna doza. “Prvo cijepljenje obavit će se u manje od 24 sata. Ponosan sam što mogu reći da smo osigurali besplatno cjepivo za sve Amerikance”, izjavio je američki predsjednik Trump u videu objavljenom na Twitteru. Američka vlada objavila je da će početi distribuirati cjepivo diljem zemlje odmah nakon odobrenja FDA, a da će prva cijepljenja početi početkom idućega tjedna.

Milijuni Amerikanaca moglo bi se cijepiti već u prosincu, posebice ako bude ubrzo bude odobreno i Modernino cjepivo. Distribucija Pfizerova cjepiva je kompleksna i izazovna jer se ono mora čuvati na -70 stupnjeva Celzijusa. Ostala cjepiva u visokoj fazi razvoja uključuju Modernino, koje bi moglo dobiti hitno odobrenje FDA za upotrebu najranije idućega tjedna, potom AstraZenecino, koje je napravljeno u suradnji sa sveučilištem Oxford te Johnson&Johnsonovo. Modernino cjepivo koristi istu tehnologiju kao i Pfizerovo, ali ne mora biti pohranjeno na subarktičkim temperaturama.