SAD naredio djelomičnu evakuaciju diplomatskog osoblja u Afganistanu

SAD je naredio djelomičnu evakuaciju diplomatskog osoblja iz Afganistana u jeku ofenzive talibana koji su već zauzeli značajan broj glavnih gradova afganistanskih pokrajina, rekao je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta.

Prema riječima Neda Pricea, ministarstvo obrane će privremeno, u idućih nekoliko tjedana, rasporediti dodatne snage u međunarodnoj zračnoj luci Hamid Karzai kako bi olakšale evakuaciju određenog broja diplomatskog osoblja.

“Počinjemo smanjivati broj civilnog osoblja već za nekoliko dana”, rekao je Price, ističući da će dio diplomatskog osoblja ostati u veleposlanstvu.

“Ne radi se o potpunoj evakuaciji. Veleposlanstvo za sada ostaje otvoreno, nastavljamo diplomatsku nazočnost na terenu”, rekao je glasnogovornik.

Američke snage su započele s povlačenjem iz Afganistana 1. svibnja.

Međutim, SAD će privremeno rasporediti 3000 vojnika u Afganistanu kako bi zaštitili i evakuirali američke diplomate iz Kabula, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Po njegovim riječima, prvo raspoređivanje vojnika očekuje se u sljedećih 24 i 48 sati.

Velika Britanija također raspoređuje vojnike koji će pomoći u evakuaciji njenih državljana

Očekuje se privremeno raspoređivanje oko 600 britanskih vojnika, po najavama vlade u Londonu.

“Odobrio sam raspoređivanje dodatnog vojnog osoblja kako bi podržao diplomatsku prisutnost u Kabulu, pomogao britanskim državljanima da napuste zemlju i podržao preseljenje bivšeg afganistanskog osoblja koje je riskiralo svoje živote služeći zajedno s nama”, rekao je britanski ministar obane Ben Wallace a prenosi agencija Reuters.