Sad je i službeno: ” Četvorica veličanstvenih u Jasenovcu”

Pupovac, Habulin, Kraus

Da slučajno ne promakne očima javnosti, odnosno medija, i službeno se oglasio, nitko drugi nego glasnogovornik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Eugen Jakovčić koji je dao svima do znanja kako će četvero predstavnika nacionalnih manjina u zasebnom protokolu, bez državnog vrha, 22. travnja odati počast žrtvama Jasenovca.

“To znači da ove godine manjine neće sudjelovati u komemoraciju sa državnim vrhom”, rekao je Jakovčić Hini dodavši da ne može komentirati zašto je donesena odluka o posebnom protokolu manjinskih predstavnika.

U Jasenovac će u četvrtak ići predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, predstavnik Saveza Roma “Kali Sara” Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.

To će izaslanstvo podno Kamenog cvijeta vijenac položiti u 12 sati i zapaliti svijeće.

Još nije poznato kako će državni vrh odati počast žrtvama Jasenovca.

Predsjednik Republike Zoran Milanović predsjednicima Vlade i Sabora predložio je zajedničko odavanje počasti, no nije sigurno hoće li biti odaziva na taj poziv, jer je premijer Andrej Plenković jučer kazao kako protokol još nije dovršen.

Najavio je da će Vlada imati svoj vijenac, a upitan hoće li državni vrh zajednički odati počast kao prošle godine odgovorio je da “ne vidi nikakvu temu po tom pogledu” i da “nema nikakvog razloga da nešto glumimo”.