SAD: Iran je prva zemlja u svijetu u podržavanju terorizma

Iran je vodeća zemlja u svijetu kada se radi o podržavanju terorizma, optužile su u srijedu Sjedinjene Države u svom godišnjem izvješću o terorizmu, prvom koje je objavila administracija Donalda Trumpa.

U tom godišnjem pregledu stanja koje redovito objavljuje State Department, američka diplomacija također zaključuje da se globalno prošle godine broj terorističkih napada i žrtava smanjio.

Ta kompilacija, koja se s nestrpljenjem očekivala u svijetu, pokriva 2016. godinu dakle odnosi se na razdoblje prije predsjednika Donalda Trumpa, odnosno na ono dok je još njegov prethodnik Barack Obama bio u Bijeloj kući.

Washington je još jednom uzeo za cilj “Iran koji ostaje 2016. prva zemlja u svijetu u podržavanju terorizma, a skupine kojima pomaže Iran i dalje imaju kapacitete prijetiti interesima SAD-a i njihovih saveznika”.

Iran je od 1984., kao i Sirija i Sudan, na američkom popisu država koje “podupiru terorizam”.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a također optužuje Teheran za potporu terorističkim skupinama poput libanonskog šijitskog Hezbolaha.

“Iako je broj terorističkih napada i broj žrtava terorizma pao na svjetskoj razini 2016., drugu godinu zaredom, terorističke skupine nastavljaju iskorištavati područja bezvlađa kako bi proširile svoju moć”, kaže Washington.

U tom smislu “Islamska država u Siriji i u Iraku ostaje i dalje najveća prijetnja međunarodnoj sigurnosti”, dodaje State Department, ali navodi i al-Kaidu i Hezbolah.

Hina