SAD i Sjeverna Koreja potiho održavaju izravne diplomatske veze

SAD potiho održava izravne diplomatske veze sa Sjevernom Korejom, kazao je u srijedu visoki dužnosnik State Departmenta, usprkos izjavama predsjednika Donalda Trumpa da su takvi razgovori samo gubitak vremena.

Koristeći tzv. “njujorški kanal”, američki pregovarač sa Sjevernom Korejom Joseph Yun u kontaktu je s diplomatima misije Pyongyanga u UN-u, u trenutku kada su ratoborne uvrede između Trumpa i Kim Jong Un-a potaknule bojazni o mogućem vojnom srazu, prenosi Reuters.

I dok je američki državni tajnik Rex Tillerson 17. listopada kazao da će “nastaviti s diplomatskim naporima sve dok ne padne prva bomba”, izjava neimenovanog dužnosnika je najjasniji signal da SAD direktno razgovara o raznim pitanjima, a ne samo oslobađanju američkih zatvorenika, usprkos ocjeni Trumpa da su potpuno besmisleni.

Nema, međutim, naznaka da je ta nevidljiva pozadinska komunikacija pridonijela unaprjeđenju odnosa narušenih sjevernokorejskim nuklearnim probama i testiranjem raketa, smrću američkog studenta Otta Warmbiera samo nekoliko dana nakon puštanja iz zatvora u Pyongyangu u lipnju te utamničenjem još trojice ostalih Amerikanaca.

U političkim krugovima se također nagađa da je Yunov angažman oko Sjeverne Koreje smanjen, ali dužnosnik State Departmenta to opovrgava.

“Uopće nema ograničenja na njegov rad, niti u učestalosti niti u sadržaju”, kazao je dužnosnik.

U Pekingu je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova podržala bilo kakav dijalog između SAD-a i Sjeverne Koreje. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg stalno poziva sve članice UN-a da u potpunosti i transparentno primjenjuju sankcije protiv Sjeverne Koreje koja je postala globalna prijetnja.

Sjeverna Koreja je ove godine izvela šest nuklearnih proba i testirala veliki broj projektila, uključujući i interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji bi, ukoliko se unaprijedi, mogao pogoditi kontinentalni dio SAD-a.

Yun, između ostaloga, svojim je sugovornicima dao do znanja da Sjeverna Koreja mora “prestati s testiranjem nuklearnih bombi i projektila”. /Hina/