SAD i Sjeverna Koreja na rubu nuklearnog rata!

Sjeverna Koreja je izvela šesti i najjači nuklearni pokus u nedjelju, prekršivši UN-ove rezolucije, detoniranjem, kako se tvrdi, hidrogenske bombe.

Nakon uspješnog testiranja hidrogenske bombe u Sjevernoj Koreji, jedno je jasno – režim Kim Jong Una nikad nije bio bliže otvorenom ratu s Amerikom.

Sjeverna Koreja objavila je fotografije svog vođe Kim Jong Una dok pregledava hidrogensku bombu za koju tvrde da se može postaviti na novu sjevernokorejsku interkontinentalnu balističku raketu, koja teoretski može doseći kontinentalni dio SAD-a.

Radilo se o šestom nuklearnom pokusu Sjeverne Koreje, ali prvom otkad je američki predsjednik postao Donald Trump. BBC je objavio kako je danas testirana bomba pet puta snažnija od one bačene na Nagasaki 9. kolovoza 1945. godine. Podsjetimo, prvo testiranje nuklearne bombe Sjeverna Koreja je provela prije punih 11 godina.

Odmah su se javile sumnje da objekt pokraj kojeg je fotografiran Kim Jong Un nije prava hidrogenska bomba, nego samo model, ali to ne mijenja previše na stvari, jer je do detonacije nuklearnog oružja, i to vrlo jakog, nesumnjivo došlo.

Washington zaprijetio Pjongjangu “snažnim vojnim odgovorom”

Sjedinjene Države odmah su zaprijetile “snažnim vojnim odgovorom” u slučaju prijetnji Sjeverne Koreje američkom teritoriju ili saveznicima, inzistirajući na jedinstvu međunarodne zajednice u traženje denuklearizacije Korejskog poluotoka.

“Imamo brojne vojne opcije i predsjednik želi biti informiran o svakoj od njih”, rekao je američki ministar obrane Jim Mattis u kratkoj izjavi iz Bijele kuće nakon sastanka s Donaldom Trumpom. Vijeće sigurnosti će se po ovom pitanju hitno sastati u ponedjeljak ujutro.