SAD i Njemačka ponudile da na njihovu teritoriju budu nova zapovjedništva NATO-a

Jens Stoltenberg

SAD i Njemačka ponudile su da na njihovu teritoriju budu dva nova predložena zapovjedništva NATO-a u svrhu odvraćanja Rusije, rekli su diplomati i dužnosnici, kao znak potpore za jačanje vojnih snaga Saveza.

Kao dio odgovora NATO-a na rusku aneksiju Krima 2014., saveznici razmatraju sjevernoatlantsko zapovjedništvo za strategiju i planiranje u svrhu sigurnosti pomorskih putova od neprijateljskih mornarica, kao i logističko zapovjedništvo za brže kretanje snaga širom Europe u svakom mogućem sukobu.

Odluka još nije donesena, no američki ministar obrane Jim Mattis sastat će se ministrima obrane drugih zemalja članica sljedeći tjedan u Bruxellesu da razmotre planove za oba zapovjedništva, kao priprema čelnicima NATO-a koji formalnu odluku donose na summitu u srpnju.

“Njemačka i SAD dale su ponudu, što je dobar znak njihove potpore, pogotovo (američkog) predsjednika (Donalda) Trumpa”, rekao je viši diplomat NATO-a. “Mnogi drugi saveznici čekali su ih da se jave”, rekao je.

Ponuda Njemačke i SAD-a nosi veću težinu s obzirom na njihov status dviju najvećih vojski u NATO-u.

Dužnosnik NATO-a rekao je da će se lokacija zapovjedništva procijeniti sljedećih mjeseci.

Prema dvama diplomatima  i trima dužnosnicima upućenima u planove, SAD je ponudio da zapovjedništvo bude smješteno u Norfolku u Virdžiniji, gdje NATO već ima operacije.

U Njemačkoj bi moglo biti u Ulmu, na jugu zemlje, ili možda u Koelnu, gdje u zemlji već postoje multinacionalna i NATO postrojenja.

Stvaranje dvaju novih zapovjedništava, za koja diplomati kažu da bi obuhvaćala do 1500 osoba, bilo bi prvo proširenje u dva desetljeća nakon velikog smanjenja 2011.

To je snažna simbolika za istočne europske članice, dok njemačka ponuda dolazi u vrijeme kad je Berlin suočen s pritiskom Washingtona da izdvoji više za obranu. (H)