SAD će izuzeti Australiju iz poreza na čelik i aluminij

Hina/epa

SAD radi na izuzimanju australskog saveznika iz novog poreza na uvoz čelika i aluminija, kazao je Donald Trump u petak u tvitu spominjući razgovor s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom.

“Razgovarao sam s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom. Odlučan je oko pravednog i obostranog vojnog i trgovinskog odnosa”, napisao je američki predsjednik na društvenoj mreži.

“Radimo na sporazumu o sigurnosti u najkraćem roku kako ne bismo morali uvesti carinske namete na čelik i aluminij našem savezniku, velikoj australskoj naciji!”, rekao je u toj poruci ne navodeći više detalja.

Trump je oživio duh trgovinskog rata između SAD-a i brojnih saveznika uvođenjem poreza na uvoz čelika (25 posto) i aluminija (10 posto) iz kojeg su “zasad” izuzeti Kanada i Meksiko. Te su tri zemlje partneri u sporazumu o slobodnoj trgovini Alena o kojem se upravo ponovno pregovara.

Službeno uvodeći te carinske namete u četvrtak, SAD je izrazio spremnost na razgovore sa svakom pojedinom zemljom oko eventualnog izuzeća. (H/N)