Sačić: Predsjedniče Plenkoviću kada će Vlada RH postaviti zahtjev Srbiji za nadoknadu ratne štete?”

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Danas je u ime Kluba Hrvatskih suverenista saborski zastupnik Željko Sačić na aktualnom prijepodnevu uputio pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću: “Kada će Vlada Republike Hrvatske postaviti zahtjev za nadoknadu ratne štete?”.

“Poštovani predsjedniče Vlade, gospodine Plenkoviću kao što vam je poznato još ’96. godine sklopljen je sporazum o realizaciji odnosa Republike Hrvatske i Republike Srbije. Između ostalog u tom sporazumu članak sedmi, spominje da se u roku šest mjeseci treba pristupiti sklapanju sporazuma o nadoknadi ratnih šteta, obeštećenja itd., to je ’96. bila”, rekao je.

Dodao je da je Hrvatska podnijela tužbu Međunarodnom sudu u Haagu, 2015. godine je taj sud donio, između ostalog po sadržaju presude kao što vam je poznato u završnom dijelu govori da potiče, ohrabruje i na svaki način intenzivira pregovore sukobljene, tužene strane da riješe pitanje obeštećenja iz ratova.

“Vi ste u jednom kobnom susretu za gospođu Kolindu Grabar Kitarović 2018. godine kad je Aleksandar Vučić došao u Zagreb na margini tog susreta održali sastanak s predsjednikom Republike Srbije i na oduševljenje svekolike hrvatske javnosti domoljubne postavili pitanje ratne odštete. Nažalost odgovor ste dobili takav kakav ste dobili, između ostalog Vučić vam je odgovorio da i on postavlja to pitanje”, navodi.

Podsjetio je kako je ministar Bošnjaković primio ministricu pravosuđa Republike Srbije Nelu Kuburović prije godinu dana, ali to pitanje nije bilo postavljeno.

Ratna šteta iznosi više od 43 milijarde EUR-a što materijalna, što nematerijalna, dodao je.

“Gospodine Plenković, Vlada Republike Hrvatske je trebala učiniti i moglo se učiniti i više. I primjerice nama stoje na raspolaganju mnogi instrumenti i kako za mirno rješavanje spora s pregovorima diplomatskim, političkim, dobrosusjedskim, kako ih već zovete, ovaj s Vladom Republike Srbije jer za to je davno prošao trenutak, a s druge strane postoje i određeni međunarodno pravni instrumenti, od arbitraža i dalje, određeni postupaka”, poručio je.

Tvrdi da Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravosuđa ograničava i sugerira hrvatskim sudovima da na zahtjev očajnih ljudi, logoraša srpskih koncentracijskih logora ili drugih žrtava ne postupa na način kako to oni postave u tužbenom zahtjevu u RH gdje tuže, znači Republiku Srbiju za nadoknadu štete obeštećenja, “a vaša ministarstva im sugeriraju sudovima da odbace te tužbe jel’ da nisu nadležni, što nije točno i međunarodna praksa to odbacuje”.

http://www.facebook.com/watch/?v=1069556170149925