Sačić i Deur u Saboru se “častili” lijepim riječima

Screenshot/D.Prša

Opet su teške riječi pale u Saboru, i to prilikom izvješća pravobraniteljice za djecu.

“Nježne” riječi izmijenili su Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) i Ante Deur (HDZ).

Željko Sačić se u svom je govoru osvrnuo na rad hrvatske pravobraniteljice za djecu držeći da je između ostalog i ona odgovorna za, kako je kazao, neshvatljivo stanje koje vlada u hrvatskom obrazovnom sustavu.

“Želim hrvatskoj javnosti približiti neshvatljivo stanje koje vlada u hrvatskom obrazovnom sustavu, a između ostalog, za koje je odgovorna pravobraniteljica za djecu, jer svojim aktivnostima ne poduzima ništa da se takvo stanje zaustavi.

Postoji u našem obrazovnom sustavu jedna učiteljica mentorica koja je prošle godine u listopadu dobila godišnju nagradu za najučiteljicu godine od ministra Fuchsa, a koja je 1996. u svom djelu Putevima nezaborava, doktorica Snežana Šević, istaknuta pripadnica SDSS-a, pisala o hrvatskim braniteljima strahovite nebuloze i klevete.

Pročitat ću radi Ante Deura, Josipa Đakića i Stipana Šašlina. Ante, dobro slušaj”, počeo je Sačić i čitao citate koji govore o tome da su Hrvati u Vukovaru vadili djecu iz majčinih utroba, silovali srpske žene i djevojke, spaljivali ljude i da su Srbi morali uništiti Sotonu.

“Vi i Plenkoviću, zar vas nije sramota?! Ta je žena dobila nagradu. Hrvatska, kuda ideš?”, vikao je Sačić.

Na Sačićeve riječi nije ostao “imun” Ante Deur koji je pokušao odgovoriti Sačiću, ali ga je on prekinuo dobacivši mu: “Daj šuti, sram te bilo”.

Deur mu je ipak uzvratio rijkečima:

“Sram tebe bilo”, ja sam bio branitelj Vukovara, a vi mi recite, jeste još uvijek Jugoslaven ili Hrvat? Što ste točno? Kad ste nazivali u Lučkom mladiće da su ustaše, zar vas nije sram? Jugoslavenčino jedna stara”.

Sačić: “Izlišno je s takvom osobom diskutirati, čovjekom koji je zahvaljujući braniteljskoj tuzi i šatoru lansiran u politiku, a danas šuti, to je moralna ništarija i najbolje bi bilo da ga vi izolirate iz HDZ-a da vam ne šteti”, uzvratio je Suverenist.

Deur nije ostao dužan.

“Ja se kao branitelj nemam čega sramiti u svojoj domovini, a ti kao Titovo jugoslavensko govedo, koji si bio stara milicajčina, zatvarao si domoljube, srami se”, derao se Deur.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u više navrata je apelirao na zastupnike da prestanu s takvim izričajem koji je, naglasio je, nekoristan i uvredljiv, ne koristi ni njima, ni Saboru, niti bilo kome drugome.