Saboru ove godine pisalo ili ga zvalo više od tisuću građana

Izvor: Nacionalno

Gotovo 1100 građana obratilo se ove godine saborskoj Službi za građane, bilo konkretnim upitom, bilo komentarima, žalbama, sugestijama, pokazuje izvješće te Službe u kojoj kažu da je to broj uobičajen za posljednje dvije-tri godine.

Od 1081 građanina, koliko ih je točno bilo, stiglo je 339 konkretnih upita, te 742 podneska u formi komentara, žalbi, prijedloga, sugestija.

 Građani Službi pišu, ali je i zovu, kako bi iznijeli svoje viđenje nekog zakona, saborske rasprave, pojedinačnog zastupnika, stranačke politike, kažu u Službi, ne navodeći pojedinosti koje im građani pišu, odnosno zbog kojih zovu.

 Pristali su tek, otkriti da im se građani obraćaju zbog najrazličitijih životnih situacija, u svako doba, pa i na Badnjak, žaleći se na pojedine institucije, tražeći pomoć, sugerirajući izmjene zakona….   

Od 339 konkretnih upita, njih gotovo trećina, odnosno 108, bilo je adresirano na saborske zastupnike putem web obrasca. U Službi kažu da se po broju upita ne izdvaja ni jedno zastupničko ime, da Služba ne ulazi u sadržaj upita, samo ga proslijedi, pa nema ni povratnu informaciju što je s upitom u konačnici bilo, odnosno kako je zastupnik postupio.  

 Inače, Služba navodi da na sve upite građana odgovara u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku 24 sata. 

Sve više građana dovode zastupnički klubovi i udruge

 Hrvatski je sabor ove godine posjetilo te sudjelovalo u edukativnim programima oko 23.500 osoba u 576 skupina, a više od polovice (12.800 osoba) bilo je i na nekoj od skupnih saborskih sjednica.

 Zanimljiv je podatak da je u drugoj polovici ove godine, za čak 42 posto, u odnosu na isto razdoblje lani, povećan broja skupina koje u Sabor stižu u organizaciji klubova zastupnika ili udruga građana.