Saborsko izaslanstvo na Svetom Grguru i Golom otoku

Goli otok (Izvor: HDZ)

Prvi put izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima obilježava posjetom otoku Sveti Grgur i Golom otoku.

Sveti Grgur bio je kaznena ustanova za žene od 1948. do 1988., a logor na Golom otoku je osnovan 1949. i onamo su uglavnom slani komunisti optuženi za suradnju sa Sovjetskim Savezom nakon sukoba Tita i Staljina. Od kraja 1950. do 1986. bio je klasična kaznionica.

Svjedočanstva ljudi koji su godinama robijali na otoku Sveti Grgur možete pogledati u filmu “Posebna ustanova” koji je dostupan na našoj multimedijalnoj usluzi HRTi.

Sve je počelo studentskim demonstracijama 11. svibnja 1959. godine zbog loše hrane, a završilo tako da je tadašnja milicija premlatila studente koji su zatim poslani u koncentracijski logor na Svetom Grguru.

Službenih podataka o tom događaju nema. Sveti Grgur, u blizini Golog otoka, bio je ženski zatvor, no o tome da su ondje završavali hrvatski intelektuaci malo tko zna. Od 1959. do 1963. na tom je otoku boravilo više od stotinu uglavnom studenata iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Među njima, primjerice, prof. dr. Šime Mihatov, internist, kardiolog, imao je svega 19 godina kad je odveden na Sveti Grgur, profesor francuskog i talijanskog Ive Livljanić, prvi veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, 21 godinu, dipl. ing. geologije Mijo Krešo-Lovrić 23, a Joja Ricov, koji je već bio poznati pjesnik i prijateljevao te na hrvatski preveo pjesme talijanskog nobelovca Salvatorea Quasimoda, odveden je na Sveti Grgur s trideset godina.