Saborski SDP: Vladine uredbe nisu potrebne, sve se može odraditi dok Sabor zasjeda

Foto: Nacionalno

Saborski SDP kritizirao je u petak Vladu što je, dok je Sabor bio na redovnom odmoru, svojom uredbom dopunila Zakon o tržištu toplinske energije, no HDZ poručuje da je ta intervencija bila opravdana.

Uredbe nisu potrebne, sve se može napraviti u zakonskim okvirima dok Sabor zasjeda, poručio je Gordan Maras (SDP) raspravljajući o uredbi koju je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti.

Dok ste bili ministar, vaša je Vlada uredbe donosila puno češće i zaobilazila Sabor, uzvratio mu je Damir Felak (HDZ) koji tvrdi da je Vladina intervencija bila opravdana, da ide na ruku građanima, jer će svima koji se griju na energiju proizvedenu od plina omogućiti da je kupuju pod istim uvjetima kao i oni koji grijanje dobivaju izravno iz sustava.

Potvrdio je to i državni tajnik u Ministarstvu energetike Ivo Milatić navodeći da je donošenjem uredbe izbjegnuto povećanje cijene grijanja za oko 18.500 kućanstava, što je oko 65.000 građana.

Da uredba nije donesena opskrbljivači energije zatražili bi primjenu novih, znatno većih stavki i cijena plina bi se vjerojatno mijenjala, ovako će ostati ista, naglasio je Milatić.

(Hina)