Saborski odbori podržali zakone o obrani i službi u Oružanim snagama

Ilustracija

Saborski odbori za zakonodavstvo i obranu u utorak su dali jednoglasno pozitivno mišljenje na konačne prijedloge izmjena zakona o obrani te o službi u Oružanim snagama RH.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako je temeljni cilj ovih zakonskih prijedloga povećanje funkcionalnosti i spremnosti Hrvatske vojske te podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika.

Izmjenama i dopunama Zakona o obrani proširuju se zakonske osnove za operativnije i učinkovitije djelovanje obrambenog resora, kako bi u potpunosti mogao preuzeti jednu od ključnih uloga u sustavu domovinske sigurnosti, sukladno zahtjevima Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

Oružane snage RH postaju Hrvatska vojska

Dodatno se uređuje definiranje pojmova i predlaže da se za Oružane snage RH koristi i naziv Hrvatska vojska, a da se naziv Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana promijeni u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Jasnije se utvrđuju prava i obveza pričuvnog sastava, mogućnost pokretanja dodatnih sadržaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja za potrebe obrane i nacionalne sigurnosti, unaprjeđivanje obrazovanja i znanstvene djelatnosti za potrebe obrane, uporabu i korištenje Oružanim snagama.

Izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama RH predložene su promjene koje podrazumijevaju vraćanje plaćanja rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti, te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Također, pripadnicima Oružanih snaga omogućit će se bolji profesionalni razvoj što će ujedno, kažu u MORH-u, doprinijeti većem interesu za pristup u Oružane snage te pridonijeti povećanju sigurnosti i zaštite države i njezinih građana, kroz promicanje vojnog poziva i vrijednosti Domovinskog rata.

Dobna granica za prijem u vojnu službu ujednačena na 30 godina

U tom kontekstu, pomaknuta je najviša dob za različite oblike prijema u vojnu službu, pa je tako predloženo da dobna granica bude ujednačena na 30 godina (postojeća granica je za vojnike 27 godina, za dragovoljne ročnike 29 godina, za dočasnike 29 godina, za časnike 30 godina), s ciljem povećanja broja kandidata.

Ovim zakonom predlaže se i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života, čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na četiri, pet i šest godina). Predloženo je i da tijekom trajanja zadnjeg ugovora, a ne samo tijekom zadnje godine kao sada, vojnik može biti premješten u drugo državno tijelo u statusu službenika ili namještenika.

Izmjenama i dopunama Zakona o službi u OSRH postiže se sigurnost zaposlenja i mogućnost životnog i financijskog planiranja, uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi. Cilj je da se znanja i sposobnosti pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske vrednuju i koriste i izvan obrambenog sustava, navode u MORH-u.