Saborski Odbor za zdravstvo donio zaključke za bolji položaj medicinskih sestara u sustavu izobrazbe

Ilustracija

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb prihvatio je u utorak zaključke iznesene na tematskoj sjednici o položaju medicinskih sestara u Republici Hrvatskoj po kojima će, uzimajući u obzir utvrđene teškoće u sustavu izobrazbe medicinskih sestara, pomoći unaprijediti i redefinirati taj sustav.

Kako je istaknula predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Ines Strenja-Linić, taj odbor poziva na suradnju i veći stupanj komunikacije ministarstva znanosti i obrazovanja, zdravstva te rada i mirovinskog sustava.

Odbor poziva mjerodavna ministarstva da u suradnji s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje, predstavnicima visokih učilišta, predstavnicima srednjoškolskog obrazovanja, Hrvatskom komorom medicinskih sestara i predstavnicima već osnovane Radne skupine koja je izradila Zajednički obvezni dio preddiplomskoga sveučilišnoga i preddiplomskoga stručnoga studijskog programa sestrinstva osnuju zajedničku radnu skupinu za redefiniranje temeljnog obrazovanja medicinskih sestara, navodi se u priopćenju s današnje sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskoga sabora.

Odbor poziva mjerodavna ministarstva na osnutak radne skupine za procjenu uvjeta provedbe obrazovnih programa s odredbama Direktive 2005/36/EC i 2013/55/EC Europskog parlamenta i Vijeća o priznavanju stručnih kvalifikacija reguliranih profesija.

Predlaže da Ministarstvo zdravstva u suradnji sa zdravstvenim ustanovama i Hrvatskom komorom medicinskih sestara utvrdi radna mjesta za koja je potrebno visoko obrazovanje medicinskih sestara.

Kako bi se osigurao ravnopravni položaj te radi “usuglašavanja različitih razina obrazovanja, visokoškolskog obrazovanja, usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije te u konačnici zaštite prava iz radnog odnosa i poboljšavanja općih uvjeta rada i života medicinskih sestara”, Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb predlaže ponovno sazivanje tematske sjednice najkasnije za godinu dana kako bi se evaluiralo sve što je poduzeto, stoji na kraju priopćenja.