Saborski Odbor neugodno iznenađen odlukom suda u Rijeci za osumnjičenog pedofila

Pixabay

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport priopćio je u petak da su neugodno iznenađeni informacijom da je osumnjičenom pedofilu (85) iz Rijeke, sutkinja Županijskog suda u Rijeci izrekla mjeru opreza, umjesto istražnog zatvora, kao što je zatražilo tužiteljstvo.

Neugodno smo iznenađeni u medijima objavljenom informacijom kako je osumnjičenom pedofilu (85) iz Rijeke, koji je navodno počinio kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina, sutkinja Županijskog suda u Rijeci izrekla mjeru opreza, umjesto određenog pritvora.

Prisiljeni smo reagirati i ukazati na (opetovanu i nerazumljivu) blagost sudstva prema počiniteljima kaznenih djela spolne zlouporabe djece, osobito jer je u medijima navedeno kako su, u ovom konkretnom slučaju, ispunjene opće i posebne pretpostavke utjecaja na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela, no usprkos toj činjenici, a zbog starosti počinitelja i njegova zdravstvenog stanja, sutkinja je odlučila ne poslati ga u istražni zatvor.

Kakvu je brigu pokazala sutkinja o mentalnom stanju žrtve ovog čovjeka i kakvu joj je poruku poslala o skrbi za njezinu sigurnost i zdravlje?

Nije ovo prvi put da je pravosuđe neprimjereno blago reagiralo na kaznena djela protiv spolne slobode na štetu maloljetnika. Podsjećamo na slučaj iz 2022. godine kada je kazna zatvora muškarcu osuđenom zbog spolnog zlostavljanja svoje pokćerke zamijenjena s 11 mjeseci društveno korisnog rada, ni manje ni više no u udruzi koja radi s djecom s posebnim potrebama.

Apeliramo na sve suce koji rješavaju predmete kaznenih djela na štetu djece, a osobito radi spolne zlouporabe djece, da konačno prihvate činjenicu da su ovakva nedjela nanijela dugoročnu štetu mentalnom i fizičkom zdravlju žrtve, da je cijela njezina obitelj prisiljena nositi se s posljedicama ovakvog zlodjela, i da objektivno ne može postojati olakšavajuća okolnost kojim bi se moglo umanjiti ovakvo zlodjelo.

Vrijeme je da i sudstvo počne slati poruke koje javnost šalje sa svakim novim slučajem otkrivenih zlodjela spolne zlouporabe djeteta, a to je da počinitelje treba najstrože osuditi, a žrtvama pružiti pomoć u najvećoj mogućoj mjeri.