Saborska stvarnost: Dođoh, vidjeh, pobjegoh !

Izvor: Nacionalno

Da je biti saborski zastupnik lako, bio bi svatko ! Potvrđuje to hvale vrijedan primjer s kojim se mogu pohvaliti pojedini saborski zastupnici koji beru plaće i sve što uz njih ide, a sjede u nekim drugim foteljama ili stolicama, umjesto u onim, saborskim.

Poznato je da ima i saborskih zastupnika kojima nije ništa neobično, već je postala ustaljena praksa da se u Saboru pojave, “provuku” saborsku karticu kako bi se označili da su ušli u zgradu, a potom nakon popijene kavice (žestice), daju nogama vjetra.

Podatak da je u srpnju Sabor zasjedao devet dana, govori da je od jednog do tri dana, neopravdano izostalo devet zastupnika.

Najviše je, tri dana, izostao HDZ-ov Ivan Kirin, dva SDP-ova Sabina Glasovac, po jedan Bruna Esih (NzH), SDP-ovi Ana Komparić Devčić i Marko Vešligaj, HDZ-ovi Marijan Kustić i akademik Željko Reiner, Mostovi Ivana Ninčević-Lesandrić i Ante Pranić.

Zanimljiv je, rekord sada već bivšeg SDP-ovog zastupnika Ivana Klarina, koji se jesenas povukao iz Sabora da bi obnašao dužnost načelnika općine Tisno i koji je rekorder po broju neopravdanih dana (17).

Neslavan broj 13, neopravdanih izostanaka drži HDZ-ov Ivan Kirin a potom Dražen Barišić (HDZ) i Bruna Esih (NZH) koji su unatrag godinu dana sa skupne saborske sjednice neopravdano izostali po 12 dana.

Deset neopravdanih izostanaka ima Siniša Varga (SDP), devet Ivana Ninčević-Lesandrić (Most), osam Frano Lucić (HDZ), po sedam SDP-ovi Mihael Zmajlović i Sabina Glasovac itd.

Značajan broj neopravdanih izostanaka zastupnici su prikupili unatoč činjenici da im zakon, ali i stav nadležnog saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, daje prilično mogućnosti za opravdan nedolazak na skupnu sjednicu.

Zastupnicima se, naime, izostanak opravdava ako su bili bolesni, što mora potvrditi liječnik, ako su imali smrtni slučaj u obitelji, ako su morali ići na sud ili na društvene, političke i druge skupove na koje su pozvani. Opravdava im se i nedolazak zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Osim činjenice da nije bilo mjeseca bez neopravdanih izostanaka, drugih pravilnosti u tom pogledu nema, broj zastupnika koji neopravdano izostaju razlikuje se od mjeseca do mjeseca, kretao se od jednog u travnju, preko 15 u svibnju, do 27 u prosincu.

Novčano kažnjavanje neopravdanih izostanaka uvedeno je na inicijativu Mosta, a u praksi znači oduzimanje 150 kuna po neopravdanom danu od zastupničkog paušala koji mjesečno iznosi 1500 kuna.