Saborska pozicija: Nema Bože Petrova, gdje je?

Izvor: Nacionalno

Saborska pozicija nije u utorak prihvatila argumente oporbe da bi Sabor trebao osnovati novo istražno povjerenstvo za Agrokor, a poručila je i kako je neobično da na višesatnu raspravu nije došao čelnik Mosta Božo Petrov, “sudionik svih događanja” oko Agrokora.

“Nema Bože, gdje je, on je sudionik svih ovih događanja, on je prava ‘meta’ kojoj bi mogli postaviti pitanja”, istaknuo je na samom kraju rasprave HDZ-ov Tomislav Klarić.

Oporbu, prije svih Most, prozvao je da traže osnivanje povjerenstva, a da “glavnog sudionika nema čitavo vrijeme”. Kolega Nikola Grmoja je rekao da je Božo na nekom sastanku, ili se sastanak odužio, ili bih se zabrinuo da se čovjeku nije nešto dogodilo”, naveo je Klarić.

Gdje je Petrov, zanima i Josipa Borića (HDZ) koji oporbi predbacuje da svojim prijedlogom ponovno pokušava izazivati loše priče o Agrokoru koji danas ima potpuno predvidiv smjer i kraj.

Petrov je, kao predsjednik Sabora, predlagao da država nacionalizira Agrokor, ne mogu zamisliti što bi se dogodilo da smo išli tim putem, dodala je Marija Jelkovac (HDZ), hvaleći Vladinu hrabrost da povuče pravi potez i spasi Agrokor.

Prijedlog da se osnuje istražno povjerenstvo je ništa više nego skidanje odgovornosti predlagatelja, u raspravi od njih nisam čuo ni jedan prijedlog koji će značiti boljitak za građane i za kompaniju, kaže Stjepan Ćuraj (HNS).

Izbjegavate istinu, to ste pokazali nebrojeno puta, uzvraća vladajućima Branimir Bunjac (ŽZ), a HDZ optužuje da je “jedna kriminalna organizacija koja maltretira zemlju 28 godina i koja je korupcijom prožela sve pore društva”.

Tomislav Panenić poziva da se istražno povjerenstvo osnuje, rasvijetle političke odgovornosti, činjenično utvrdio tko je, kada, gdje bio, što je predlagao. Vladajućima poručuje da problem Agrokora nije riješen, jer su brojne domaće tvrtke napravile i napravit će otpise na Agrokoru, ostati bez dijele sredstava.

Panenić je imao i poruku za građane. Izgledno je da prijedlog za osnivanjem povjerenstva neće dobiti potporu, no trebate znati da jednostrana komunikacija prikazana i kroz knjigu Martine Dalić ne može i ne smije biti istina, stoga imate pravo tražiti od zastupnika i svih uključenih raščišćavanje situacije, poručio je građanima.

Oporba: Mudro držanje Jandrokovića

Saborska oporba više je puta apostrofirala činjenicu da predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije bio na promociji knjige bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić “Agrokor – slom ortačkog kapitalizma”, koja je okupila političku i gospodarsku kremu, tvrdeći pritom kako nitko nema bolji politički instinkt od njega.

“Nitko nema bolji instinkt od Jandrokovića….on osjeti da se bliži kraj”, izjavio je Miro Bulj (Most) i poručio kako mu “ovoga trenutka, neočekivano, daje potporu, osjetio je trenutak”.

I SDP-ov Gordan Maras hvali “mudro Jandrokovićevo držanje koji se nije dao navući u društvo u NSB-u, jer čovjek ima izuzetan nos, osjeća da to nije dobro”.

Jandroković je ranije, komentirajući pohvale oporbe što nije bio na promociji ustvrdio da ona uvijek govori ono što misli da će naštetiti vladajućoj većini.
“Nemam nikakvog animoziteta prema gospođi Dalić, normalno komuniciramo, u vrijeme promocije gostovao sam u radijskoj emisiji i zato nisam tamo”, pojasnio je svoj nedolazak na promociju.

O prijedlogu da se osnuje istražno povjerenstvo, Sabor će glasovati u srijedu.