Saborska oporba: Vladajuće nije briga što imamo reći

Oporba napustila sabornicu

Saborska oporba koja je uoči glasovanja o proračunskim amandmanima napustila Sabornicu, na Trgu svetog Marka ponovila je svoje nezadovoljstvo ponašanjem Vlade koja je odbila gotovo sve njene amandmane, ali i zastupnika većine kojih nije bilo na izjašnjavanju o tim amandmanima.

Od 300-tinjak amandmana Vlada je odbila njih 297, od čega je 150 bilo Mostovih, podsjetio je Božo Petrov, apostrofirajući kako u dan i pol, koliko je trajalo izjašnjavanje o amandmanima, zastupnika većine uopće nije bilo u Sabornici.

“Njih nije briga što oporba ima za reći”, rekao je Petrov.

Ponašanjem vladajuće većine nezadovoljan je i Peđa Grbin (SDP).

„Ako vladajući ne žele surađivati na izlasku iz krize, ako žele sve po svom, onda mi za to nećemo dizati ruku, niti dati potporu“, istaknuo je, opetujući kako je u situaciji, kad se država zbog koronakrize nalazi pred ozbiljnim izazovom, nužna suradnja.

Hrvatska se danas nalazi pred ozbiljnim izazovom, bolesnici su se počeli smještati u u šatore, svakog dana nam umire 50-ak ljudi, situacija je to u kojoj nam je potrebna suradnja, a ona se ne ogleda u odbijanju svih amandmana koje je oporba predložila, kazao je Grbin. Izlaskom iz Sabornice, dodao je, oporba je odlučila reći ‘ne’ takvom načinu rada.

Šef Kluba DP Milan Vrkljan kaže da je danas tužan dan za demokraciju u Hrvatskoj i za sve njene stanovnike. Navodi i da su se u dva posljednja dana dogodila dva „teška nerazumijevanja za socijalne potrebe stanovnika“ – jedan je Ovršni zakon, a drugi je ponašanje vladajućih prema amandmanima oporbe. „Dva dana nijedan zastupnik većine nije bio u Saboru, odbili su preko 300 amandmana bez rasprave“, navodi Vrkljan i dodaje kako je to dokaz da HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem nastavlja trgovačku koaliciju što je Domovinskom pokretu neprihvatljivo.

Primijetio je i kako se nakon puno godina oporba, lijeva i desna, ujedinila.

Na tom je tragu i viđenje Tomislava Tomaševića (ZLB). “Danas je i desni i lijevi dio oporbe zajedno izašao van jer ne želi sudjelovati u ovom cirkusu“, kazao je zastupnik, opetujući kako nije bilo želje za dijalogom između vladajućih i oporbe da se barem dio oporbenih amandmana razmotri.

„Prihvaćen je tek svaki stoti amandman“, izračunao je Tomašević i poručio kako to nije dijalog, posebno ne u ovim kriznim vremenima.