Saborska oporba: Vlada olako, ‘preko koljena’ smanjuje broj agencija

Sjednica Sabora

Saborska oporba prozvala je u utorak Vladu  da je olako, bez temeljitih analiza, ‘preko koljena’, odlučila smanjivati broj agencija, ocijenivši da u konačnici od toga poteza neće biti puno koristi i ušteda.

 Olako smo osnivali agencije i zavode, a još ih lakše ukidamo, sve ovo izgleda kao da su se igrala mala djeca, rekla je Anka Mrak Taritaš (Glas) u saborskoj raspravi o zakonima koji predviđaju da se Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) pripoji Ministarstvu zaštite okoliša, a da inspekcijske poslove zaštite okoliša preuzme ponovno osnovani Državni inspektorat.

 Ukidanje te Agencije nedovoljno je objašnjeno, ne znaju se efekti ni uštede, ističe Davor Vlaović (HSS), pa zaključuje da će od ušteda biti veći troškovi preuzimanja ljudi i izrade novih ploča institucija.

 Najgore je što ni Agencija, a ni Ministarstvo neće ništa učiniti za građane Slavonskog Broda koji se već devet i pol godina “truju” iz rafinerije u Bosanskom Brodu, a i voda im je proljetos bila zagađena, kaže Vlaović.

 Isti problem apostrofira i Miro Bulj (Most), pitajući se kakvu će neovisnost imati HAOP kad ju se priključi Ministarstvu?

 Kako će se spajanje Agencije i Ministarstva odraziti na praćenje kvalitete brodskog zraka, zanima i HDZ-ovu Ljubicu Maksimčuk koja se nada da se neće dogoditi ništa loše na teret građana Slavonskog Boda i njegove županije.

 I sam se nadam da će se riješiti problem zagađenja zraka u Brodu, ali to se neće dogoditi izmjenama ovih zakona, to treba rješavati na drugi način, poručio je Damir Felak iz HDZ-a koji podržava Vladinu nakanu da smanji broj agencija.

 HAOP je stručno tijelo, ima snažnu vezu sa znanosti, na tu se Agenciju ne smije gledati kao uhljebničku, kaže Slaven Dobrović (Most) i prenosi kako su domaći znanstvenici iskazali zabrinutost zbog “nepromišljenog nauma” o spajanju HAOP-a i Ministarstva.

 Zaštitimo neovisne agencije i čuvajmo okoliš, poziva Bulj koji tvrdi da je Europska komisija najavila tužu Hrvatskoj zbog Crnog brda, odnosno brda troske, u Ravnim kotarima.

  Ideja je da HAOP bude posebna ustrojstvena jedinica u Ministarstvu, imat će status zavoda, stručnjaci ostaju na poslu, kvaliteta podataka koje obrađuje bit će ista, navodi državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Mile Horvat.

 Uštede se očekuju zbog objedinjavanja javne nabave i općih poslova, HAOP više neće imati upravno vijeće, pa će i troškovi biti manji, dodaje Horvat.