Saborska oporba upozorila na propadanje poljoprivredne proizvodnje

Saborska je oporba u raspravi o izmjenama Zakona o poljoprivredi u četvrtak upozorila na propadanje hrvatske poljoprivredne proizvodnje slijedom loših politika, no resorna ministrica Marija Vučković takve je tvrdnje odbacila poručivši kako poljoprivredna proizvodnja raste.

Željko Lenart (klub HSS-HSU) upozorio je kako je 33.000 hektara vrijednog poljoprivrednog zemljišta iz grupe Agrokor prešlo u vlasništvo stranog vlasnika Fortenova kao i da propada svinjogojska i mljekarska proizvodnja. Upozorio je i na nepoštivanje zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu kao i da uskoro istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima. Ne poštuje se, tvrdi, ni dobra trgovačka praksa jer se uništavaju najmanji poljoprivredni proizvođači, a samo 6,5 posto najvećih poljoprivrednih proizvođača dobiva većinu poljoprivrednih potpora pa manji napuštaju proizvodnju.

Hrvatska poljoprivredna proizvodnja nezaustavljivo propada, za to nije kriva samo jedna nego sve dosadašnje vlade, a i poljoprivredni proizvođači koji su održali samo jedan veliki prosvjed za razliku od svojih europskih kolega, ustvrdio je Lenart.

Mišel Jakšić (klub SDP-a) upozorio je kako stanje u poljoprivredi govori da dosadašnje poljoprivredne politike nisu dale rezultate jer imamo velik uvoz poljoprivrednih proizvoda i nedovoljnu samodostatnost poljoprivredne proizvodnje iako imamo potencijal za zadovoljavanje svih potreba.

Maria Selak Raspudić (Most) upozorila je kako se godišnje baca 88 milijuna tona hrane zbog isteka roka trajanja, a založila se za doniranje hrane potrebitima te osnivanje banke hrane preko koje bi se distribuirala.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković odbacila je tvrdnje kako propada hrvatska poljoprivredna proizvodnja. Ustvrdila je kako poljoprivredna proizvodnja raste, odnosno proizvodnja žitarica i stočarska proizvodnja te da je u porastu donacija hrane za 13 posto, dodavši kako je potrebno smanjiti otpad hrane.

Marijana Petir (HDZ) založila se za uređenje sustava potpora kako bi se omogućio razvoj malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača. Najavila je raspisivanje natječaja za dodjelu 120 milijuna kuna potpore za potresom pogođena područja za nabavu poljoprivredne opreme, domaćih životinja i sadnica.