Saborska oporba: Sankcionirati Bunjčeve prijetnje smrću saborskoj straži

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Premda različito tumače motive za noćašnju prijetnju smrću saborskim stražarima Branimira Bunjca iz Živog zida, oporbeni zastupnici u petak su u izjavama novinarima bili suglasni u ocjeni da takvu reakciju treba sankcionirati.

 SDP-ov Arsen Bauk prijetnju smrću smatra neprimjerenom, “ali neka drugi ocijene ima li u tome elemenata za kažnjavanje, bilo stegovno na sjednici ili neko drugo”.

 “Bunjac je dužan objašnjenje zašto je to rekao i je li ozbiljno mislio, ili se ispričati. On je javna osoba, saborski zastupnik, ne sudjeluje u političkom životu sa saborskom stražom, to su ljudi koji su postupali po nalogu predsjedatelja i bilo kakva reakcija prema njima nije korektna. Da je predsjedatelj iz Živog zida naložio neku reakciju, oni bi to isto morali napraviti”, istaknuo je Bauk.

Bauk: Nadam se da će birači osuditi Bunjca, a na njemu je da objasni što je mislio

 Naglasio je kako zastupnici imaju legitimno pravo pasivnog otpora ne slušati predsjedatelja koji im naloži da napuste sabornicu, ali kad taj pasivni otpor prijeđe u aktivni otpor, onda to ima drugu konotaciju prema straži, “državnim službenicima koji ne sudjeluju u političkom razračunavanju nas političara”.

 Šef SDP-ovog saborskog kluba napomenuo je kako je iznošenje iz sabornice nešto što je dozvoljeno bez otpora, da “može i neka velika stranka prosvjedovati da se mora svih njenih 5, 7, 50 ili 100 zastupnika iznositi” što to će, dodaje, trajati malo duže i imati političke konotacije.

 “Pretpostavljam da će dio birača imati simpatije prema Pernaru zbog ovoga, zato je on to i napravio. Dio glasača će se zgražati, a što se tiče reakcije Bunjca, nadam se da će veći dio birača to osuditi, a na njemu je da objasni što je pri tome mislio“, poručio je Bauk.

Beljak: Podupirem nenasilnu borbu protiv HDZ-a, ali pozivanje na ubojstvo mora se sankcionirati

 HSS-ov Krešo Beljak izjavio je kako u načelu podržava svaku nenasilnu političku borbu, posebno protiv HDZ-a.

 “Ali, pozivanje na ubojstvo moralo bi se sankcionirati, pa makar bilo izrečeno u afektu. Mislim da je kod Bunjca riječ bila o afektu, ali ako se ne ispriča onda smo u velikom problemu koji treba sankcionirati”, istaknuo je Beljak.

 Ipak, smatra da su i stražari pretjerali uzimajući Bunjcu mobitel te da se to nije trebalo događati na taj način. “Stražari su prevršili mjeru oduzimajući imovinu zastupnika, ali to nije mogao biti razlog da se nekome prijeti smrću. Na mjestu stražara, ja bih ga tužio, ali još uvijek se nadam da će se Bunjac ispričati i stražaru i javnosti“, kazao je Beljak. 

 Za ‘mostovku’ Ines Strenja taj je incident bio potpuno neprihvatljiv i bespotreban.

Strenja: HDZ-u je bilo previše slušati da uz Sanadera ima i drugih uključenih u crne fondove

 “HDZ-u je očito bilo previše cijeli dan, osim neprovođenja strukturnih reformi, slušati još da ima i drugih koji su bili uključeni u odrađivanje crnih fondova, osim Sanadera koji je osuđen. Bilo je bespotrebno oduzimati saborskom zastupniku mobitel i krenuti s izbacivanjem iz sabornice“, mišljenja je zastupnica.

 Za Bunjčevu prijetnju kaže kako je za svaku osudu, ali njegovu reakciju smatra kao “odraz revolta čovjeka koji je bio potpuno blijed, koji se sav tresao i bio potpuno izgubio kontrolu nad time što čini zbog incidenta, oduzimanja mobitela i nasilnog odvođenja”.

 “Nemam razumijevanja za njega jer nitko nikome ne smije prijetiti, no onaj tko vodi sjednicu treba biti medijator i stišavati ovakve incidente. Mi smo i fizički Bunjca zaštitili, Pranić ga je zagrlio i spriječio jer je bilo na rubu fizičkog obračuna. Onaj tko je vodio sjednicu trebao ju je prekinuti prije iznošenja iz dvorane, čitav slijed događaja trebao je ići prema stišavanju, a ne provociranju incidenta. Brkić i svi ostali koje vode sjednice trebaju znati i miriti, a ne samo demonstrirati silu ‘mi možemo, iznijet ćemo i pet zastupnika ako treba’“, poručila je.

 Strenja je dodala da kao liječnica može reći da je Bunjac bio isprovociran, na rubu te je izgubio kontrolu, ali i da zaslužuje sankcije zbog prijetnji smrću. “Ne mislim da su stražari koje rade svoj posao odgovorni, mislim da je samo predsjedavajući trebao voditi sjednicu prema smirivanju sukoba. Ja bih to drugačije odradila“, zaključila je Mostova zastupnica.

Radin: U svim parlamentima oni koji rade predstave snose odgovornost 

 Zastupnik talijanske manjine i potpredsjednik Sabora Furio Radin kazao je kako je i do sada u Saboru bilo “svega i svačega”, ali da su novina prijetnje upućene stražarima “koji su slabo plaćeni i samo rade svoj posao“. “To nikako ne odobravam. U svim parlamentima oni koji rade predstave za to snose odgovornost“, istaknuo je Radin.

 Na pitanje je li straža pretjerala oduzimanjem mobitela Bunjcu, odgovorio je da je Bunjcu, a još više Pernaru “opasno oduzeti mobitel“. Mišljenja je i da treba napokon donijeti Etički kodeks. 

 Radin ne zna je li Milijan Brkić pogriješio što nije ranije prekinuo sjednicu, kao što je on činio u takvim slučajevima. Pošto je Brkić zatražio postupak protiv Bunjca, Radin je kazao da bi u određenim slučajevima tražio sankcije. “Nekad je dobro tražiti sankcije, a nekad preko takvih ekscesa staviti jednu tužnu plahtu”, zaključio je Radin.